Så här kan också en Reclaim gå till

Idag har en gata i Helsingfors, Mannerheimvägen, ockuperats av rörelsen Återta gatorna. Enligt Hufvudstadsbladet har polisen stängt av gatan för trafik och låter festen pågå:

Ett tiotal poliser är på plats i korsningen mellan Simonsgatan och Mannerheimvägen och dirrigerar om trafiken i hjärtat av Helsingfors.
– Festen har inte orsakt någon trafikstockning, säger Heikki Kallio, jourhavande kommisarie vid Helsingforspolisen.

Det har inte kommit in någon anmälan om festen, men det har det aldrig gjorts tidigare år när det arrangerats liknande fester.
– Att ge böter är svårt, människorna är för många. Det brukar ofta gå lugnt till och upphöra efter ett par timmar, säger Heikki Kallio.

Det verkar var en lite mer avslappnad inställning hos den finska polisen än hos polisen i Malmö som rustat i samband med en Reclaim-fest i Malmö. men en del andra en del andra tycks ha tappat koncepterna helt och hållet samt förlorat känslan för proportioner.

N är det ju i och för sig så att de Malmöbor som brukar delta i den här typen av gatufester har haft en färmåga att missköta sig ganska allvarligt. Det gällde vid den reclaim-fest som ägde rum i samband med att ESF ordnades i Malmö i september förra året liksom för samma grupp ungdomar i samband med demonstrationen mot tennismatchen Sverige-Israel. Men ibland undrar vad som är hönan och ägget i såna här sammanhang, polisens upprustning, tidningarnas hysteri eller några få stökiga ungdomar.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Gester…med ord » Blog Archive » Stenkastning som väntat()

 • Lustigt nog höll det hela den här gången på att förlöpa lika fredligt som i helsingfors, men precis innan demonstrationen ska upplösas startar polisen en konfrontation, citerar en användare på soc.nu:

  ”…hemkommen från festen precis, var lugnt hela kvällen tills folk gick hem, när nån lirare la ut en cykel framför en polisbuss (som hela tiden låg i röven på folk och ”buffade”) så fick vår kära polis den brillianta idén att köra rakt in i folksamlingen (dom körde över en refug, över i andra filen och rakt in i folksamlingen), därefter började det kastas typ ölburkar och nån cykel. Inte en helt onormal reaktion på en väldigt väldigt korkad polisaktion. Därefter är det fullt vev för poliserna som går loss ordentligt med batong och hundar, delar folk i tre grupper och bankar loss lite.”

 • Kristina

  Nyss hemkommen från festen i Malmö. Att Malmödeltagare skulle missköta sig allvarligt stämmer iaf inte i det här fallet, så var snäll och spekulera inte så, det är onödigt. Ikväll har jag däremot sett några av de mest idiotiska polisprovokationer på ett bra tag. Några exempel:

  Polisen stänger av demon och en tjej (som verkligen inte gjort någonting) blir batongad och blöder kraftigt från huvudet, såg det själv. Demostoppet från polisens sida var högst tveksamt. Kändes som att dom tog första bästa chans att jävlas, efter att typ en grej kastades. Jag såg faktiskt ingenting, bara plötslig polisprovokation.

  Folk går lugnt därifrån när snuten kör in i ca 10 pers och några blir påkörda, och en persons skateboard blev sönderkörd, helt oprovocerat, såg det själv.

  Ca. 5-10 pers står lugnt i centrala Malmö när 6 uppenbarligen sysslolösa ridande poliser kommer och jiddrar med dom och säger att dom ska gå, sen blir bl.a. jag bortkörd från centrum med 6 polishästar efter mig, jävligt provokativa var dom och aggressiva. Vi blev så klart arga när vi absolut inte gjort något annat än stått och gått i vår stad och 6 hästar bara följer efter oss. Idiotpoliser!

 • Det verkar var en lite mer avslappnad inställning hos den finska polisen än hos polisen i Malmö som rustat i samband med en Reclaim-fest i Malmö

  De har väl inte haft amerikaner där och lärt dom, som varit fallet i Sverige (då Bush var här).

 • Pingback: Lugnt i Västra Hamnen | Svensson()

 • Pelle

  /*påstående som kräver källa för att få vara med, borttagna*/ #AS

  Det är elaka, egoistiska människor som inte respekterar andra, som håller på med sånt här.

  Kom inte och säg att polisen är idioter. Det är alltid någon aktivist som börjar med att kasta en sten, skjuta raketer eller klottra. Beblandar man sig med folk som förstör och begår agressiva handlingar så får man räkna med att bli bortföst av polis.

  Nä, kom tillbaka när ni slutar skrämma folk, slutar klä er som soldater, slutar klottra, skräpa ner och förstöra. Då kanske jag kan acceptera att man har en så kallad gatufest. Men då vill jag se glada miner och inte maskerade hulliganer, först.

 • Pelle: Det verkar som om du vill bedöma poliser indiviuellt, Men är för kollektiv bestraffning av andra. Inte så konsekvent va?

  Och du verkar tro på religiösa dogmer om onda och goda människor dessutom? Plus ha en del fördomar (klä sig som soldater?).

 • Martin

  Folk brukar tjata om att arrangörerna skall ta ansvar för allt. Att deltagarna skall ingripa emot allt som är dåligt, men varför ges aldrig den chansen i Sverige? Varje gatufest jag varit på har kryllat av poliser, civilpoliser, uniformerade poliser, kravallutrustade poliser och hundpatruller, detta tar ifrån en ansvaret, för vem ingriper emot något så futtigt som skadegörelse när det finns en armé med professionella? När polisen dragit ett streck i sanden och polariserat tillställningen så blir ett ingripande att välja sida, är det konstigt att deltagarna ser mellan fingrarna då? Skall deltagarna tvingas ställa sig på polisens sida? I den situationen så har ett medborgaringripande konsekvenser som går längre än man vill, jag ingriper, polis dyker upp och griper, en möjlighet jag inte kan bortse ifrån och inget jag vill utsätta en medmänniska för. Speciellt inte eftersom det får långtgående konsekvenser iom klottrar-register mm, inget man vill bidra till.

  Polisen, särskilt Stockholmsversionen, borde låta arrangörerna få möjlighet att ta ansvar. Polisen måste då också vara med på att arrangörerna kanske inte lyckas så himla bra varje gång, det är unga människor och de är inte alltid så erfarna, inte alltid så välorganiserade. Men helt klart måste polisen tillåta ungdomar att ordna något för sig själva, speciellt sedan samhället blivit sämre på att ordna något för ungdomar.

  Det finns ingen särskild illvilja på dessa tillställningar, senaste reclaim jag var råkade ca 10 slagsmålskåta poliser bli säckade av ett par hundra deltagare, de blev helt omringade i sin iver att hindra några nationalistiska provokatörer från att få stryk. Men folk lät det hela vara en markering och poliserna fick retirera utan att ett hår kröktes på deras huvuden. Väldigt få vill slåss med polisen, men alla kan bli provocerade.

 • Pelle

  Hej Anders mfl.

  Jag har råkat hamna på den här bloggen mer än en gång i samband med att man läst om förstörelse och sk gatufester. Sist var nog efter ESF-tillställningen här i Malmö, då man dagarna efter demonstrationen/festen kunde se en förstörd stad. Jag bor själv inte så långt från Triangeln och blev uppriktigt ledsen(och givetvis riktigt arg) när jag gick förbi efter den gatufesten.

  Jag blir bara så förbannad när folk tar sönder andra människors saker. Anders_S, du gör det ganska enkelt för dig då du väljer att misstolka mitt inlägg. Jag tror egentligen du förstår vad jag menar. Om jag istället ställer några frågor här på bloggen så kanske någon vill svara.

  I bildspelet på Sydsvenskan(http://sydsvenskan.se/malmo/article442397/Efter-gatufesten-blev-det-brak.html
  ) kan man se vad jag menar med soldater. Jag syftar på dem med maskering, solglasögon och luvtröjor. Så klär sig inte en normal människa som ska på (gatu)fest utan så klär man sig om man har ont uppsåt, räknar med bråk och samtidigt vill dölja sin identitet.

  Kollektiv bestraffning? Nu var det kanske inte det jag menade utan snarare hur man kan vilja beblanda sig med folk som förstör. Jag skulle aldrig vilja förknippas med eller umgås med folk som förstör för andra? Det är ju dessa människor polisen vill få tag på och det gör de rätt i. Skulle jag vara i närheten av någon som förstör, kastar sten, klottrar så skulle jag gladeligen gör allt för att se till så att polisen kan gripa den som utför det.

  Kan tex du Anders_S svara på:

  – vilken rätt anser man sig ha när man klottrar på en fasad till någons hus, slår sönder rutor till någons butik(som hände vid ESF-arrangemanget), kastar och förstör någons cykel? Varför förstör man för andra som egentligen inte har med sakfrågan att göra?

  – vilken rätt anser man sig ha när man deltar i arrangemang som kräver sådana stora samhällsinsatser för att skydda normala människor och egendom att det sammantaget kostar flera miljoner av skattepengar som kunde användas till bättre saker? Nu är det ju inte bara aktionen i Västra Hamnen jag tänker på utan tex även husockupationerna i Lund. Ok, om man tar sig in i tomma hus men varför måste man klottra och förstöra dessa, dessutom? Några hus var ju i princip klara för inflyttning(på Sankt Lars). Snacka om kontraproduktivt.

  /*off topic, borttaget*/ #AS

  När man engagerar sig i sådana här frågor ska man vända sig till dem som bestämmer om allmänna medel dvs politiker. Man ska inte förstöra för andra människor utan man ska visa respekt för varandra.

 • Pelle: De frågor du ställer till mig har jag besvarat i andra inlägg. Du får läsa dem. Till exempel de cirka 20 inlägg jag skrev om Reclaimen i samband med ESF (Jag var närvarande när SE-banken blev förstörd). Vid den reclaimen minimerades skadegörelsen genom att polisen agerade på ett vettigt sätt (till stor del på grund av mina förhandlingar med dem).
  http://www.zaramis.nu/blog/2008/09/20/minoritet-inom-minoritet-orsakade-ordningsstorning/

  I övrigt har jag också skrivit en generell kritik av konceptet ”Recclaim the Streets. Läs det.
  http://www.zaramis.nu/blog/2008/09/22/reclaim-the-streets-ett-problemfyllt-koncept/

  Vad gäller Stoppa Matchen var jag också närvarande och har riktat en hel del kritik mot både polisen, demoarrangörer och de som ställde till bråk.
  http://www.zaramis.nu/blog/2009/03/09/det-skrivs-sa-mycket-dumheter-om-stoppa-matchen/

  Att du hamnar hos mig i såna här sammanhang beror på att jag förmodligen är Sveriges mest erfarne person när det gäller sådna här skaer, hur man kan minimera problem (både sådnat som polsien kan ställa till med och sådnat demonstranter och åskådare kan orsaka). att polisen kan ställa till med saker står väldigt klart för polisen, men sällan för högerfolk eller andra med liten erfarenhet av demonstrationer.