Ikea i Iran – varför inte?

Iran ett stort kapitalistiskt land. Med en liten överklass och en relativt stor medelklass. Som de flesta någorlunda utvecklade kapitalistiska länder alltså. Det är självklart att Ingvar Kamprad vill att Ikea ska finnas där. Det finns helt enkelt pengar att tjäna. De andra skäl han angav i sitt sommarprogram kan säkert vara giltiga de också. Men självklart skulle inte företaget Ikea vilja bygga i Iran om det inte fanns pengar att tjäna.

Iran bevisar dessutom samma sak som Kina. Det finns ingen automatiskt koppling mellan kapitalism och demokrati. Den som påstår det snackar dumheter.

I Iran är det dessutom inte lika stor risk att man blir blåst som i Ryssland.

Läs mer om familjen Kamprad och Ikea.

Intressant?

Bloggat: Röda Malmö, Jinge,
Borgarmedia: Sydsvenskan, GP, DN, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , ,

Advertisements
 • Strutsman

  Ja, varför inte ett Ikea i Iran? Allt som ökar kulturutbyte är nog bra, tror jag. Och nu verkar det ju faktiskt som om folket i Iran är på väg att tröttna på prästerskapets inflytande.

  /*off-topic*/ #AS

 • abe

  Den där gamla kopplingen mellan liberal demokrati och kapitalism är rätt komisk. På svenska säger de ju ”marknadsekonomi” då ”kapitalism” låter så obehagligt. Men på engelska kör de stenhårt med den lustiga kombon ”democratic capitalism”. Jag tog upp det på statsvetenskapen och läraren fick erkänna att det enda exempel var förmodligen marknadssocialismen i Jugoslavien, som jag föreslog 🙂

 • mel

  ikeA finns redan i iran, iallafall i teheran.det finns små ikea varuhus. jag har sj varit där i teheran 2 ggr.

 • Pingback: En bild säger mer än tusen ord; om vad som sker i Iran « Annalisa’s Blog()

 • Reza

  Det finns redan sju stora butiker i Tehran som säljer IKEA produkter. De har inte tillåtelse från IKEA/Sverige, men det går ändå alldeles utmärkt för dem. Har besökt flera av de under min vistelse i Iran. Håller med Ingmar Kamprad om att ett officiell öppnande av IKEA ‚Äùkan öppna många dörrar som ingen politiker någonsin kommer att öppna‚Äù . Varför inte?

 • Mohammad

  Jag vet att min kommentar inte passar så bra till ämnet men det är viktigt att att upplysa om att det som sker Iran nu är stort och inte minst viktig för världen och världsfreden. Folket i Iran riskerar sit liv för att prästerskapets ondska skall lämna världen. Många blir dödade. Iranierna behöver all stöd de kan få och förtjänar mer än att enbart höra att olika vänsterländska politiker är ”oroade”. Tänk vad mycket bättre och stabilare världen kunde bli om prästerskapet störtas. Sök på ”Evin prison”.

  Skadade grips och misshandlas ytterligare när de söker sjukvård! Här kunde svenska ambasaden i Iran kunna hjälpa folket utan att vare sig vara kontroversiell eller att det kostar något. Man skulle kunna upplåta en lite lokal, där sjukvårdspersonal kan vårda skadade. Det finns säkert många frivilliga läkare härifrån som skulle på ideelt basis kunna åka härifrån och hjälpa de skadade.

  /*off-topic, borttaget*/ #AS

 • Pingback: Stöd upproret mot prästerna i Iran | Svensson()

 • Nadia

  Min fundering är över de som i styrelsen var emot Ikea i Iran var de emot Ikea i Saudiarabien och Kina?

 • Nadia

  ”prästerskapets ondska skall lämna världen.”

  Just sådana ordval har jag verkligen svårt för. Ingen tvekan om att styrande regering i Iran kan vara bättre framförallt för folket i Iran.
  Men när vi kommer till val av världsfreden som du också skriver Mohammed så håller jag fast vid åsikten att världsfreden är hotad oftast från västvärldens dubbelmoral i många frågor och handlingar.