Ärligt sagt – vad spelar det för roll?

Tydligen får inte anhöriga bo hur som helst eller vara folkbokförda i de lägenheter som riksdagsledamöterna har för att övernatta i Stockholm. Om någon anhörig bor i lägenheten ska riksdagsledmoten betala för lägenheten, eller i alla fall betala för en del av hyran. Det har också skett i fallet med folkpartisten Anita Brodéns dotter. Att dottern sedan blivit folkbokförd på adressen verkar bero på en kombination av okunskap och nån felaktighet som inte Brodén själv eller hennes dotter begått. Jag kan inte se att Brodén på något sätt missbrukat sin ställlning eller begått nåt allvarligt fel.

I Sven-Erik Österbergs fall handlar det hela om att dottern folkbokförts på adressen men hon bor där inte. Verkar vara ett praktiskt arrangemang som tydligen inte är tillåtet men som knappast kostat smahälelt nånting. Orsakerna är förmodligen de samma som för Brodén. En kombination av okunskap och misstag. Det är förmodligen lätt att rätta till.

Så vad spelar det egentligen för roll? Nåt allvarligare fel som kostat samhället pengar är ju inte begånget. Medias uppmärksamhet är lite av en storm i ett vattenglas om jag får säga så. Det hela säger nog mer om hur media fungerar idag än om om hur eventuellt korrupta våra politiker är.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Martin

  Tror ingen Stockholmare tar det där som särskilt allvarligt. Här är bostadssituationen sådan att alla knep är tillåtna och används av annars hederliga vanliga svenskar. Att en förälder tar chansen att, med de medel de har tillbuds, hjälpa sitt barn med bostad är inte mycket att uppröras för, vilken vanlig Stockholmare skulle inte göra det om de kunde? Det finns säkert politiker här som spätt på den svarta handeln med hyresrätter för att ordna bostad åt sina barn. Men allt detta är övertramp som har politiska orsaker att ge sig på individerna är bara ett sätt att flytta fokus från den verkliga frågan.

 • Viking

  ”Vad spelar det för roll?”
  Kan gissa att det har att göra med rätten till förtur i bostadskön etc.
  Det är ju ingen slump att dom är folkbokförda på adresserna så det finns nog en tanke bakom.

 • David

  Sannolikt fick media idéen från riksdagsledamotlägenhetskandalen i Storbrittanien. Hur som helst är det inte det värsta som kan hända, men jag tycker ändå inte det är lika ”ok” som du verkar tycka. Man ska inte utnyttja sin ställning på det sättet om man är politiker.

 • Jag tyckte också att det var slöseri på spaltmeter när jag läste om saken i DN. Säkert begås regelbrott där, men bagateller i jämförelse med de verkliga tokigheter riksdagen ideligen ställer till – och de verkliga orättvisorna i klassamhället.

  När politikerna ger sig själva snäva regler uppfattar jag det ofta som ett hyckleri för att bakom detta ögontjänarskap hålla hårt i de riktigt värdefulla privilegierna.
  Då är det i och för sig komiskt att de inte ens kan hålla dessa regler.

 • Martin

  David,
  men skulle vi här i Stockholm egentligen vara betjänta av att man jagar allt sånt här bostadsmygel med ljus och lykta? Det ger liksom inte fler bostäder för någon. Bostadsmygel är legio i Stockholm och det är inte för att vi här är särdeles ohederliga, det är en bostadspolitik som sett till att skapa denna situationen.

  Vem skulle inte gå mycket långt för att försäkra sig om tak över huvudet? När man ser en verklig risk att förlora tak över huvudet inom en snar framtid, då är moral inte särskilt viktigt längre. Nu var det inte den situationen som politikerna var, men det är i alla fall bara ett symptom på ett annat problem.

 • Viking

  Att politiker efterlever det regelverk som dom själva har skapat är oerhört viktigt!
  Börjar vi se genom fingrarna med övertramp här så är vi på sluttande plan.

  Det finns bostäder att få i Stockholmsregionen men inte lika centralt, om man inte köper sig en.

 • Martin

  Viking,
  jag kan hålla med om att det är möjligt att få lägenheter i kranskommunerna, men även där bör man inte vara kräsen, jag till exempel, har en partiledare för PP bland mina grannar. 🙂

  Men allvarligt bostadssituationen i hela regionen gör det svårt för föräldrar att hinna pendla till jobbet, jobba en full dag och hinna plocka upp barnet/barnen på dagis. Det är liksom inte bara att flytta närmare jobbet här, skaffa ett jobb där du bor är inte heller ett särskilt genomförbart alternativ för de flesta. Det är denna brist som ger upphov till det utbredda myglet. Jag menar att man med en vettig bostadspolitik skulle kunna helt eliminera myglet. Det är meningslöst att försöka jaga myglarna till utrotning.

  Tror många likt mig körde soff-surfing som metod för att ha tak över huvudet första 6 månaderna jag bodde här. Ingen kan kalla mig kräsen, jag tog första lägenhet jag hade råd med. Det är en situation som känns hemskt olustig och man vill komma ur den så fort som det bara är möjligt. Så det är inte bara att få nån lägenhet här inte.

 • Kristina

  Det går inte att lösa problemen med folkbokföring utan att lösa bostadsproblematiken först.

  Folkbokföringen verkar utgå från att alla har ett fast hem under en längre tid där man bor. Så ser inte verkligheten ut, dessutom kostar adressändring (för att vara petig så är det den i stort sett nödvändiga eftersändningen som kostar). Det är ett dyrt jidder att hålla på att formellt ändra sin adress var o varannan månad, tro mig, jag vet, och så hamnar posten fel hela tiden.

  Lös bostadsbristen!