De autonoma pajasarna i Malmö

Vi hade visst stöd säger en grupp maskerade pajasar på en presskonferens i Malmö. Men herregud, har ni ingen koll på vad som hände? Folk körde bort er. Stöd, ja enligt en del tidningsuppgifter hade ni stöd från Black Cobra. Och hur trevligt är ett sånt stöd? Men uppträder man på en presskonferens i maskering kanske man inte har så stora krav på stöd och förtroende. Det räcker med stöd från nån ung man som har romantiska drömmar om revolution, gerillakrig, Che Guevara och zapatister och som tror att stenkastning är höjden av revolutionär aktivitet.

Att majoriteten av folk, majoriteten av arbetare, majoriteten av Rosengårdsbor tycker det är idiotiskt att uppträda i mask spelar tydligen ingen roll. Att många dessutom tycker det är farsartat betyder väl inget heller? Hela uppträdandet från arrangörsgruppen av Reclaim Rosengård har som kanske enda och som viktigaste effekt att vanligt folk tar avstånd från vänstern. För med sådana ”vänner” i vänstern behöver vi andra inom vänstern inga fiender.

Intressant?
Bloggat: Tusenpekpinnar, Kim Müller,
Borgarmedia: SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • profanum_vulgus

  De blev ju bortkörda av Black Cobras motståndare The Lions Family, så det är väl ganska trevligt motstånd också.

  Nu tycker jag att det vore mycket smakligare att tycka att det är idiotiskt att döpa sina häftiga gäng efter namn från karateklubbar på 80-talet, men men…

  Jag fattar inte varför det är så allvarligt att de är maskerade. De vill väl inte att pappa direktören ska behöva förklara sig på frukostmötet, de vill väl inte bli registrerade av polisen och de vill väl inte bli dömda för att ha arrangerat en demonstration. Folk som inte vill bli igenkända brukar maskera sig, även i länder där säkerhetstjänsten inte mördar dem.

  Däremot är det såklart bortklemade överklassungar (övre medelklass som överklassen brukar kalla sig) som vill leka lite rebell under tonåren innan de får jobb på pappas firma.

 • Jag saknar faktiskt ord för detta i allmänhet. Inte en gång har jag hört arrangörerna uttala sig utan att de själva gjort klart att de inte har en susning om det område de skulle rädda.

  Den typ av förnekande de visar upp nu är som flera påpekat oerhört sektlikt.

  De klappar sig på ryggen för att de samarbetar med Basem Mahmoud(religiös fundamentalist) och Black Cobras. Meningsmotståndare är ”reaktionära gubbar” och ”kriminella element” enligt dem.

  Nej. Det får räcka nu. Sånt här måste bort från vänstern. Det blir värre och värre för varje aktion, det spelar ingen roll hur man försöker spinna det. Tanken för mig är att folk ska känna för vänstern, inte med avsky och förakt ta avstånd från hela tankevärlden. Och detta är vad jag ser hända.

  Dags att PÅ ALLVAR ta avstånd från det här. Och kasta ut folk ur seriösa politiska organisationer som ränner med de här pajasarna ”på fritiden”- det skadar trovärdigheten ännu mer, och inte bara hos ”borgarmedia”.

 • profanum_vulgus

  Bryt:
  Det är väl bättre att försöka inlemma dem i vänstern och att fostra dem i politisk teori och kunskap? De är ju helt klart möjliga socialister även om de inte är det nu.
  Med lite kött i magen och några pass på gymet kan de ju dessutom börja se ut som folk.

 • Ja, efter sekt-avprogrammering då, kanske.

 • TB

  Min egen teori om orsaken till dessa vandalers maskering är att en del av dessa är mer eller mindre professionella bråkstakar som säkert skulle kunna identiferas i många andra sammanhang. Kanske är en del samtidigt fotbollhulliganer.

  Hur som helst är det glädjande att nu även vänsterkrafter med klarspråk börjar ta avstånd från det hela.

 • Anders_S

  TB: Nej de är inte fotbollshuliganer och jag vet attd et inte finns någar proffessionella bråkstakar i vänsterkretsar. Du har inte tillräcklig kunskap om detta TB så du borde inte uttala dig.

 • TB

  Anders_S:
  Jag får väl böja mig för sakkunskapen. Dock är jag lite frågande till tvärsäkerheten då maskering gör identifierin omöjlig.

 • Lars

  ”TB: Nej de är inte fotbollshuliganer och jag vet attd et inte finns någar proffessionella bråkstakar i vänsterkretsar. Du har inte tillräcklig kinskap om detta TB så du borde inte uttala dig.”

  Anders_S, har du verkligen sa god kannedom om precis alla inom vansterrorelsen sa att du kan saga att det inte finns nagra professionella brakstakar? Har du traffat och verifierat precis alla som anser sig vara vanster i Sverige? Var lite mer forsiktig med ord som ”alla” och ”inga”.

 • Anders_S

  Lars: Jag vet att det inte finns fotbollshuliganer bland de autonoma i Malmö. Däremot finns det fotbollshuliganer i en av de autonoam vänstergrupper i Göteborg. Det finns folk i denna som också är medlemmar i Gärningsmännen, GAIS firma.

  EFtersom jag deltar som arrangör, förhandlare eller något annat vid i storts etta lal större arrangemang som vänstern ordnar i Sverige (Som exempelvis ESF, Stoppa Matchen, demonstrationerna i samband med EU-ordförandeskapet nu osv) så har jag en mycket god bild av hur vänsterns mer stökiga miljöer ser ut. Jag känner inte till några fall med ”proffessionella bråkmakare” vad det nu skulle vara för nåt. Jag är också en av mycket få svenskar som deltar i föberedesleer för internationella toppmötesdemonstrationer och liknande. Jag känner inte heller i de smmanhangen till att det finns några svenskar som åker runt och är ”proffessionella bråkstakar”

  Däremot känner jag till end el ungdomar som har problem emd sin aggressivitet och som ofta hamnar i bråk. Jags er inte det som riktigt smma sak. Ovan nämnda medlemmar i GM tillhör inte dem även om ockås en del av dessa kanske har lite problem med sig själva.

  Natulrigtvis kan det finnas fotbollshuliganer som är deltagare i bråk, men det är så att det i så fall är vanligare att de deltar på extremhögerns sida. Men nu vard et inet det som det handlade om i detta fall, utan om några företrädare för Reclaim Rosengård som uppträdde i maskering på en presskonferens. De är knappast fotbollshuliganer.

 • TB

  Diskussionen ovan vittnar om någon sorts dualism som jag inte riktigt förstår. Å ena sidan tar man klart avstånde från det beteende som dessa ”autonoma pajasar” uppvisar medan man å andra sidan ser dem som en del av sin egen intressegemenskap, d.v.s. ”vänstern”.

  Varför gör man inte istället ”rent hus” med dessa ”autonoma pajasar” och slänger ut dem från intressegemenskapen ”vänstern”? Det som nu händer är att man hamnar i någon märklig försvarsställning där man både vill och inte vill. Jag vill minnas att Jan Guillou beörde detta ämne i en krönika i Aftonbladet för någon tid sedan.

 • Anders_S

  TB: Du är ju inte vänster. Det är kanske därför du inte förstår.

  Jag tar avstånd från handlingar, men inte människor och organisationer. De två senare går att förändra. En handling är gjord och kan inte göras ogjord. Men den behöver inte upprepas. Det kräver att man har möjlighet att diskutera med den man vill ska handla på ett annat sätt. Dialog och samtal är det som kan förändra.

  Autonom marxism, autonom kommunism och anarkism är ju vänsterideologier så varför skulle vi inte betrakta dem som vänster?

 • TB

  Anders_S:
  När det gäller att ta avstånd från handlingar och inte människor, ja däremot har jag i princip inget att invända. Dock, när vi kommer till organisationer blir resonemanget svårare.

  Vi har här att göra med organisationer som står för en variant av sin ideologi, i detta fall en vänsterideologi (men för principfrågan är vänster- eller höger- ointressant), som på olika sätt rättfärdigar användandet av det vi kan kalla våldsamma metoder i det politiska arbetet.

  För mig går den avgörande gränsen mellan det jag lägger i begreppet demokratisk politisk rörelse och icke demokratisk politisk rörelse. Jag är medveten om att demokratibegreppet är vitt men en mycket viktig del i detta är alla människors rätt att komma till tals utan att mötas av våldsamheter och trakasserier.

  Utifrån detta tar jag klart avstånd från de rörelser jag menar är odemokratiska, och här är jag, det erkänner jag, ganska kategorisk och ”anti”.

  Om däremot en rörelse står upp för demokratiska ideal, ja då respekterar jag den även om jag på intet sätt delar dess åsikter. Att ha olika åsikter om saker och ting är naturligt och leder på något sätt utvecklingen framåt, det är inget märkligt i detta.

  Att ha en dialog med människor, ja det är givetvis alltid bra. Problemet är, som jag ser det, när dialogen sker med organisationen, som därmed i någon mening ”legaliseras” även om det är en djupt icke-demokratisk organisation.

  Men visst, man kan tänka på olika sätt här, det medges.

 • Anders_S

  TB: Det finns organisationer som är problematiska. I det här fallet vet vi inte vilken eller om det är någon organsiation överhuvudtaget. Därför får vi utgå från att det är individer. Och jag håller nog med dig. Det finns organisationer man måste ta avstånd från (exempelvis RAF och Röda Brigaderna på 1970-talet, ETA, och Talibanerna idag osv , eller i Sverige exempelvis SMR och Folkfronten)

 • Pingback: Tre politiska aktioner i förorter - men ack så olika | Svensson()

 • Rickard

  Anledningen till de ideologiskt förvirrade AFA-isternas (m.fl) maskering är enligt dem själva för att undgå identifiering av högerextreme element. Rent skitsnack m a o och tyder i stort enkom på rädsla för att stå för sina handlingar. Som tidigare nämnt är givetvis lejonparten av dessa småttingar medelklasstrash som vill leka revolutionärer innan de åker hem till limhamn och spelar playstation. Che hade fan vänt sig i graven om han hade sett det här.

 • Pingback: The Wire i verkligheten - Baltimore och BGF | Svensson()