Västbergarånet har likheter med postrånet i Göteborg

Förutom på ett plan då, postrånet mot postterminalen på Kruthusgatan misslyckades då man använde sig av gammal information som var felaktig. Det fanns ingenting av värde att komma över vid den aktuella tidpunkten. På den punkten verkar det ha varit helt annorlunda med rånet mot värdedepån i Västberga.

Men likheterna i genomförandet är många, fotanglar på gatorna för att fördröja polisinsatser, bombattrapper vid helikoptrarna med samma mål. Kvarlämnade sprängämnen för att fördröja insatsen, vilket motsvaras av brända bilar vid postterminalrånet i Göteborg. Bägge rånen var spektakulära, postrånet i Göteborg för att stora delar av centrum stängdes av, värdedepårånet i Stockholm för att det var en rififikupp med användande av helikopter.

Men det är uppenbart att svenska rånare fortfarande finns i framkant när det gäller utvecklingen av hur grova rån ska genomföras. Det är därför som det även i andra länder ofta är svenska rånare bakom värdetransport- och värdedepårån, även om man ibland inte lyckas få fram tillräckliga bevis för åtal och fällande dom. Man utvecklar hela tiden nya rånmetoder som ett svar på förbättrade säkerhetsrutiner.

Bland de kriminella gäng som anses ha medlemmar som sysslas med denna typ av rån finns Naserligan som är stora i Göteborg (deltog i Nokas-rånet i Stavanger i Norge), Fucked for Life (FFL) i Stockholm och Brödraskapet Wolfpack. Ofta genomförs dock rånen av tillfälligt sammansatta gäng som kan inbegripa medlemmar i organiserade kriminella gäng men ofta också inkluderar frilansare på de grova brottens arena.

Intressant?
Bloggat:
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

7 Svar på “Västbergarånet har likheter med postrånet i Göteborg”

 1. Dette er IKKE svenske rånare.

  Lands?¶tning fra helikopter b?¶rer pr?¶g af milit?¶r uddannelse og speciel styrker.

  Da Sverige må formodes at ha koll på sine fd. specialsoldater – tror jeg man skal til udlandet – formodentlig ??stlige – eks. spetznaz eller lign.

  god jagt

 2. Jo, det är nog helt vanliga svenska rånare som ligger bakom. Helikopterpiloten kan kanske vara från nån annan stans, men kännedomen om terrängen, miljön och landkapet behövs också.

 3. Repellering från helikopter i stadsmiljö är det inte många som klarar av. Det fodras träning. Det är inte många inhemska rånare som fått den träningen, det är knappt några svenskar alls som fått det. Det är INTE något man gör totalt oövad.
  Jag gissar på inhyrt folk från öst.

 4. Calle: Med stor sannolikhet kan man misstänka att piloten i alla fall var inhyrd från öst. Men i övrigt visar det stora likheter med andra svenska värdetransportrån och depårån så majoriteten av de inblandade är förmodligen svenskar-

 5. Haha, det här rånet lär gå till historien iallafall. Jag tippar på att det var en blandning mellan utlänska rånare och svenska rånara, precis som Arlanda kuppen. Fast jag tror mer sydamerika än östeuropa ang de utländska rånarna.

Kommentarer är stängda.