Med Saab i händerna på rysk maffia blir det färre jobb

Det verkar som om Spyker är den enda kvarvarande spekulanten på Saab automobil i Trollhättan. Spyker ägs av den ryska familjen Antonov som enligt vad jag kan förstå har kopplingar till rysk maffia. Köpet av Saab Automobil kan därmed vara ett led i tvätten av pengar som kommer från illegal verksamhet. Även företagsgruppens tidigare köp av banker i Lettland och Litauen kan vara det. Banker har ju en central roll i tvättandet av svarta pengar så att de blir vita. Och Baltikum är ju lämpligt att gå in i efter det finansiella och ekonomiska kaos som svenska banker skapat där.

Precis som Koenigsegg så är Spyker en köpare utan erfarenhet av serietillverkning av bilar i massformat. Inte heller har företaget de pengar som egentligen behövs. Men om det är så att ryska maffiapengar står bakom så finns det förstås tillräckligt med kapital. Men frågan är om vi verkligen vill att en svensk personbilsstillverkare ska ägas av sådana krafter.

Även om nu köpet går igenom och det visar sig att det finns tillräckligt med pengar så innebär det inte några räddade jobb i Trollhättan. Det säljs i stort inga Saab-bilar och jag tvivlar på att Spyker kan ändra på det. Så vad jag kan förstå kommer ett Spyker-ägt Saab Automobil att innebära färre jobb i Trollhättan. Vad som än händer blir det alltså ungefär samma resultat.

Läs också: Sista Spyken i kistan, Grön omställning är vad som behövs, De som slåss om resterna av Saab Automobil, Slakten av Saab

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements