Hur många muslimer finns det i Sverige?

Det är inte helt lätt att veta hur många muslimer det finns i Sverige. För det första så måste man fastslå när någon är muslim. Är det medlemskap i ett samfund som räknas? Är det aktiv religiositet som räknas eller  nåt annat? Bara en del av alla som är medlemmar i Svenska Kyrkan kan anses vara kristna. Av Svenska Missionskyrkans medlemmar kan nog de flesta anses kristna osv.

Medlemskap i en religiös organisation sig behöver alltså inte utgöra en grund för att man ska vara troende, men små organisationer har i stort sett bara troende med. I Sverige finns inte heller någon officiell statistisk över religiös tillhörighet så det är inte lätt att räkna ut hur många som tillhör olika religioner och religiösa samfund.

Sveriges Muslimska Råd har två medlemsorganisationer som kan jämföras med kristna kyrkliga samfund, det är Förenade Islamiska Föreningar i Sverige, som uppger att de har 50 000 medlemmar och Sveriges Muslimska Förbund som uppger sitt medlemsantal till 70 000. Kanske bör också Bosniakiska Islamska Samfundet räknas dit. Den föreningen uppger att man har cirka 11 000 medlemmar.

Om man räknar med att det finns en del överdrifter när det gäller antalet medlemmar, vilket ju är brukligt i många svenska föreningar, samt att en del medlemmar kanske inte är troende så blir antalet muslimer i så fall nånstans mellan 100 000 och 130 000. Sen måste också hänsyn tas till att det finns troende muslimer utanför förbunden som nämnts. Det betyder att vi kanske snarare borde räkna med mellan 120 000 och 150 000 muslimer i Sverige.  Det är inte speciellt många, utan faktiskt färre personer än i de två största fria kristna samfunden, Svenska Missionskyrkan och Pingströrelsen, ihop.

Många gånger nämns att vi skulle ha uppemot 500 000 muslimer i Sverige. Men det är en totalt osann siffra. Den siffran anger hur många människor med ursprung i länder som i huvudsak är muslimska som finns i Sverige. Det är alltså antalet människor som flytt eller invandrat från länder som Irak, Iran, Turkiet, Bosnien, Syrien, Libanon, Somalia, Algeriet, Eritrea, Egypten, Pakistan, Marocko, Tunisien, Indonesien osv som finns med i den siffran.

Många av de som kommer från dessa länder är flyktingar undan olika former av förtryck och är inte muslimer alls. Utan många är kristna och ateister. Bland den stora gruppen iranier (som förresten kan ha många olika etniska tillhörigheter, de kan vara perser, kurder, azerbajdsjaner, armenier, turkar med mera) är förmodligen de flesta inte troende alls, utan ateister. Samma sak gäller bland bosnier, de är i huvudsak inte troende.

Armenier, som är ett kristet folk och är en som  kommit till Sverige kanske kan vara troende kan förutom från Iran komma från Turkiet, Azerbajdsjan, Armenien, Georgien, Syrien, Libanon och  Irak. En annan stor kristen grupp är Syrianer/Assyrier och bland dem finns det många troende personer. De kan komma från Turkiet, Syrien, Irak, Libanon med flera länder. När de kommer från Irak kallas de ofta för kaldéer. Antalet assyrier/syrianer i Sverige anses vara omkring 100 000. Även andra kristna grupper finns bland flyktingar och invandrare från Irak. När det gäller Libanon så är dessutom många av de araber som flyttat från det landet till Sverige kristna. Något som också gäller en del palestinier i Sverige.

Bland flyktingar och invandrare från Bosnien är det många som är serber och korater, oftast inte troende, man alltså helt utan ursprung i någon muslimsk grupp. Albaner från det forna Jugoslavien (från Makedonien och Kosovo i allmänhet) är oftast inte troende de heller. Det gälelr också de som kommit hit från Albanien.

Bland kurder och perser från Irak och Iran finns också andra religioner representerade. Det handlar bland annat om den kurdiska grupp som kallas Yezidi  eller Yazidi, och om zoroastrianer. En stor del av pakistanierna i Sverige tillhör en grupp muslimer, Ahmadiyya, som inte räknas som muslimer av andra muslimer.

Sammantaget kan man alltså från de 500 000 räkna bort de flesta iranier, kanske 150 000 – 200 000 kristna, de flesta bosnier, många albaner, många av kurderna från Turkiet och Irak, förutom de från Iran som sällan är troende och vi redan räknat bort, så hamnar vi någonstans ner mot 150 000 personer. Så många troende muslimer kan det alltså eventuellt  finnas i Sverige. Det är 1,6 % av den svenska befolkningen. En mycket liten grupp alltså.

Enligt nämnden för statligt stöd till trossamfund så fanns det år 2008 110 000 medlemmar i muslimska församlingar. Detta är att jämföra med 120 000 bara i Pingstkyrkan och 115 000 i Missionskyrkan. Siffran 110 000 på bidragsberättigade och regsitrerade medlemmar i muslimska fösmalingar idikerar också att den siffra jag kommit fram till på de andra sätten om cirka 150 000 troende muslimer i Sverige verkar vettig.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

25 Svar på “Hur många muslimer finns det i Sverige?”

 1. mamma mia, vilken artikel!
  så bra formulerat, fakta-laddat, otroligt bra resonemang, intressant ifrågasättande…
  tack!

  Jag borde skriva en bloggpost om ”olika muslim-typer” som kompensation till din blogging.
  Den där ”troende muslim” och ”praktiserande muslim” är exempelvis två olika saker: Det finns många som tror utan att be 5 gånger om dag, att fasta under Ramadan, etc. Den här ”muslim-typen” är mest känd på Balkan, nämligen, muslimer som fick titel som ”världens mest sekulära muslimer”. Sen har man ateister med muslimsk bakgrund. Och även bland ateister finns olika nyanser: Hirshi Ali-nyans eller Jasenko Selimovic 🙂 Ja, det är stor skillnad: Man kan bli ateist utan att hata troende människor. Man kan bli ateist med muslimsk bakgrund men med stor respekt mot den muslimska identiteten. T.o.m. kärleken!
  Bland ”troende muslimer” finns många nyanser. Bland s.k. ”praktiserande muslimer” ser vi enorm variation om man ska ställa fråga om deras trosuppfattning. Allt från s.k. ”euro muslimer” till extremister som M.Omar. Allt från sufister till salafister.

  Uhhh…mycket att säga om det!
  Tydligt och klart: Din artikel är inspirerande och drar med sig många frågor!

  1. Ida: Du har intressanta kommentarer. Jag själv är ju uppväxt i en mycket religiös svensk omgivning med en ateist till far som sin tur är kulturellt katolsk/judisk. Jag har stor respekt för de som är krisna på grund av min uppväxt, men har liten förståelse för reaktionära kristna. Det finns ju muslimer på alla de sätt som det finns kristna. Där har du naturligtvis helt rätt.

 2. Och glömde bort:
  I Schweiz är det ca 400 000 muslimer. Ca 80% är muslimer från Balkan, (Turkiet och f.d. Jugoslavien), vilket betyder att propaganda bilder med kvinnor i burka (heltäckande svarta mantel) är ett enormt stor absurt! I det här landet har man enbart 50 000 muslimer som tillhör någon religiös organisation. Enbart 50 000 praktiserande av möjliga 400 000 muslimer, är typiskt för muslimer från sydöst Europa. Det innebär exempelvis, att 90% av kvinnor inte har någon slöja! (precis som jag själv) Dem flesta från Balkan troende, praktiserande eller ateister stödjer ett sekulärt samhälle. Trots detta gick man i hets mot islam och muslimer i landet.
  Otroligt!

 3. Jo givetvis är skillnaden mellan t.ex. Usama Bin Ladin och den pacifistiske storayatollah Ali Sistani lika stor som den mellan Martin Luther King och George W Bush, båda troende kristna var på sitt vis.

  Men det är helt irrelevant, för i det här fallet står ”muslim” för att man kommer från öster eller söder om Medelhavet. Och dom är hetsarna emot helt oavsett, på grund av ren bymentalitet. Dom kommer ”utifrån” och är därför misstänkta vad dom än är.

 4. Jan Wiklund – helt rätt! Det spelar ingen roll från vilken sida muslimer kommer, vilken kultur har dem i resväska, på vilket sätt de tror, ändå är det viktigt att hetsa upp med hatpropaganda mot den muslimska minoriteten eftersom det visade sig att högersida tjänar på detta: Att ockupera, bomba, fördriva, att bygga upp karriär, att åtminstone tjäna en maktstol eller att få publicitet, etc.
  Hets mot muslimer har blivit otroligt lönsamt arbete. Man får belöning också.
  I Sverige man kan t.o.m. bli integrationsminister eller skribent på SvD-s ledarsida.
  Hirshi Ali kan kallas för ”islamexpert” eller ännu värre – ”reformist inom islam”. Hon och skribenter med hennes nyanser ser ingen skillnad mellan liberala och extrema muslimer, mellan salafister och sufister, mellan bosnier och somalier, etc.

  En sak till vill jag tillägga:
  Svensson har kommit till uppgiften att det är 11 000 bosnier som medlemmar i bosniska islamiska samfundet. Sant. Men alla är inte troende eller praktiserande muslimer. En del är ateister. Och man är medlem pga 1.) Man träffar sitt folk genom den här organisationen; 2.) Man har chansen till en bra hemspråksutbildning för sina barn; 3.) Pengarna används bl.a. för att hjälpa fattiga i Bosnien; 4.) Organisationen tar hand om begravningen och oavsett om man är ateist eller troende, bosniska muslimer blev begravda på det muslimska sättet, precis som många svenska ateister blev begravda med prästens tal. Nämligen, man blev i s.k. ”muslimska organisationer” med olika anledningar, medan fördomsfulla och trångsinniga människor tror att det handlar enbart om religiösa skäl. Nämligen, av 11 000 medlemmar vet man inte hur många riktig religiösa typer man har 🙂

  1. Ida. Jag har också skrivit atta lla medlemmar i muslimska försmalingar och liknande inte behöver vara troende. Så är det i kristna kyrkor som jag har insyn i och så är det i judiska församlingen i Göteborg, så självklart är det så med muslimska församlingar också.

 5. Jo, du har rätt. Jag tänkte bara tillägga mer info om detta du redan har sagt, men när jag nu läser min kommentar ovan så ser det ut som att jag är kritiskt att du missade det 🙂
  Det är faktiskt sällan att någon har nämnt faktum om att alla medlemmar i församlingar inte är religiösa/troende. Men du gjorde det. Och det är bara en av många poänger i din otroligt inspirerande texten.

 6. Tycker om din blogg faktiskt trots att jag är ynka 15 år gammal. En sak som jag inte tyckte stämde in att du skrev att libaneserna är araber. Ja, de har en del arabisk kultur och kanske språket men om du kollar dess historia lär du inse att de inte är araber. /*borttagen, fördomsfull meing*/ #AS

  Jag har själv varit där och jag kan säga att det är mycket likt Europa och den libanesiska majoriteten är egentligen kristna katoliker men många kristna har flyttat ut pga kriget på 80-talet och kvar blev de fattiga muslimerna. Givetvis har muslimer också utvandrat men inte i lika stor mängd som de kristna. I Libanon finns det religions frihet. Landet var kristet från början. Libanon har varit en del av Kanaan och språket var en gång i tiden en form av hebreiska (feniciska) fast i en nordlig dialekt. Fenicierna utvandrade också till flera delar utav Europa så genetiskt är alla besläktade med varandra. Många kristna maroniter (katoliker i Libanon) flyttade till Cypern pga krig i Libanon för länge sedan. Sök upp cypriotic maronites.

  Jag vet att det jag har skrivit inte är relaterat till ditt inlägg men jag kände bara att jag behövde skriva av mig detta. En annan sak som många inte förstår tycker jag inte att libanesiska borde förknippas med arabiska iochmed om man kan libanesiska kan man inte arabiska. Libanesiska härstammar ifrån arabiska men språket har fått mycket variation och jag tycker att det borde stämplas som ett eget språk. Det finns mycket franska i språket och kulturen ifrån den franska FN mandaten på 1900-talet. Nej, libaneser bör inte kalla sig araber. De borde söka upp ordet arab och titta efter var det härstammar ifrån.

  1. Pascal: Libanesisk arabiska är lik syrisk och irakisk arabiska enligt vad jag förstått och skiljer sig mycket från nordafrikanska arabiska. Men arabiska är det precis som skånska är svenska. Även om många andra araber inte kan förstå den libanesiska dialekten så innebär det inte att det inte är arabiska. Jag lovar dig, de flesta svenskar skulle inte förstå mycket av den dialekt som talas på min födelseö och de flesta svenskar begriper inte älvdalsmål (från Älvdalen i Dalarna) och har svårt för gotländska.

   Jag känner en politiskt aktiv man från Libanon ganska väl. Hans namn är Gilbert Achcar, han kommer från en kristen familj och han kan utan problem tala med syrier, palestinier och andra arabisktalande från mellanöstern. Det är möjligt att det är så att välutbildade männiksor talar en slags standardarabiska som skiljer sig från de olika dialekterna.

   Feniciska var inte hebreiska utan ett helt annat språk från samma språkgrupp. Det språk i området som är närmast släkt med hebreiska är det språk som Jesus talade ochd et språk som assyrier/syrianer talar idag, det språk som heter arameiska.

   Många utvandrade palestinier är också kristna och den första palestinska terrorganisationen (men den är inte det längre) var PFLP, en organisation med stöd till stor del från kristna palestinier och med ledare från kristna familjer som exempelvis George Habash.

 7. De kristna är förövrigt också araber, men många skäms för detta och vill hellre låtsas vara fransmän. Därför kallar de sig hellre för fenicier på bästa Asterix-manér. Det finns självklart inget som heter ”libanesiska”, det är arabiska som talas i landet. Libaneserna har inga problem med att förstå grannländernas arabiska. Möjligtvis de kristna som hellre vill låtsas vara fransmän och talar franska istället.

  Libanon är mycket likt sitt grannland Syrien, med små områden som hellre låtsas vara Frankrike.

 8. Oj vad mycket intressant det fanns att läsa här! Tack alla ni som delar med er av vad ni vet.

  Jag har också funderat på detta att media vill få oss att tro att det finns en halv miljon muslimer i SV.

  I en bok riktade till vårdpersonal och livets slut, stod det hur många som var medlemmar / registrerade i flertal religiösa ”organisationer” och jag blev mycket förvånad över hur många ortodoxer och katoliker som fanns i SV. Dom hör man ytterst sällan talas om i media fast de är var fler än de som var registrerade i muslimska ”organisationer”.

  .

Kommentarer är stängda.