30 år sen Tjörnbron rasade

almobronsmNatten som kommer är det 30 år sen den gamla Tjörnbron, Almöbron som den hette, rasade. Jag har flera gånger som barn varit inne i de stora rör som bar upp brokonstruktionen, de rör som också var brons svaga länk. För när en båt körde in i rören från sidan så brast de och bron rasade med förlusten av flera liv som en följd. När det hade hänt var jag tvungen att åka upp från Göteborg för att se det hela i verkligheten. Det var så overkligt för mig som hade växt upp med den vackra bron.

GP uppmärkammar förstås broraset, men journalisten borde nog ha läst på lite. När bron byggdes 1960 hade det inget med Stenungsund och industrier att göra. Industrierna fanns nämligen inte då. Det stora oljekraftverket som byggdes först fanns, men först 1963 stod den första fabriken klar. Det var Essos krackeranläggning, idag Borealis kracker. Ungefär samtidigt stod också Unifos (idag Borealis Polyeten) och Modos (Akzo-Nobel) fabriker också klara.

Efter raset fick färjor trafikera sträckan mellan Stenungsön och Tjörn. Ett färjeläge anlades där Stenungsunds allmänna badplats (kallad Hawaii) idag ligger. Det hela löstes mycket snabbt men hade det sketta ytterligare tio år tidigare, dvs 1970 så hade det inte kunnat lösas så snabbt misstänker jag. Då fick vi inte ens beträda det område där badplatsen nu ligger. Det var privat mark och avstängt med ett stort staket tvärs över södra delen av Stenungsön. Först i och med strandskyddslagen kunde vi vanliga Stenungsundsbor vistas på det område som blev färjeläge och sedan kommunal badplats.

Man kunde rekordsnabbt bygga en ny bro, den nuvarande hängbron som man kan se vida omkring. Hängbron (snedkabelbron) medförde dock att den gamla rastplatsen på Källön, där ett par kungar skrivit sina namnteckningar, försvann. Istället skapades en ny rastplats vid fästet för den gamla bron på Almön.

Tjörnbroraset var en katastrof, ganska stor med svenska mått mätt, men naturligtvis i ett internationellt perspektiv en mycket liten sådan.

Stöd Läkare utan Gränser:

Vi behöver ditt stöd!

Skänk din gåva till vår fond för akuta insatser här:


Sms:a LIV till 72 990 (50 kr)
PG 900603-2 eller BG 900-60 32. Märk talongen ”Akutinsatser”.

Genom att bidra till Läkare Utan Gränsers fond för akuta insatser stödjer du våra insatser i krisområden. Medel som skänks till fonden, som finns till för att stötta krisinsatser över hela världen, hjälper oss att agera snabbt, att arbeta där behovet av hjälp är som störst, och att stanna kvar så länge hjälpen behövs. Med ditt stöd kan vi hjälpa ännu fler!

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “30 år sen Tjörnbron rasade”

Kommentarer inaktiverade.