Medicinprofitörerna – Segulah och Medstop

Det första bolag som övertagit en del apotek och som alltså är det första större privata apoteksbolaget på den svenska marknaden är Medstop. Ett bolag som kontrolleras av riskkapitalbolaget Segulah. Segulah är uppbyggt på samma sätt som nästan alla andra så kallade Private Equity-bolag (PE-bolag). Det finns ett bolag som sköter ett antal fonder som oftast är registerade i skatteparadis. I Segulahs fall finns detta bolag i Sverige och heter Segulah Advisor AB.

Fonderna är de som formellt är ägare i de bolag som PE-bolagen äger och de är ofta registerade i olika skatteparadis. Huvudägare i Medstop är fonden Segulah IV LP. Som för alla PE-bolag är målsättningen för Segulah att uppnå stora och kortsiktiga vinster som ska delas ut till investerarna i fonderna. Medarbetarna i ett PE-bolag, dvs rådgivarna och de anställda i rådgivningsbolag/skötselbolag brukar få andel i dessa vinster. Det handlar alltså om att berika sig själva och sina investerare så snabbt som möjligt och så mycket som möjligt.

I styrelsen för Segulah Advisor AB återfinns Gabriel Urwitz, känd från finans- och fastighetskrisen i början av 1990-talet och en av grundarna av Segulah. Andra styrelsemedlemmar är Christian Sievert, Marcus Jansson, Peter Elving, Sebastian Ehrnrooth, Anders Claesson, Jörgen Centerman och Percy Calissendorff. Sebastian Ehnrooth tillhör samma släkt som den finska finansfamiljen Ehrnrooth. Percy Calissendorff, Sebastian Ehrnrooth och Peter Elving sitter i styrelsen för Medstop.

Familjen Calissendorff är en känd svensk elitfamilj (därmed inte sagt att man med nödvändighet tillhör den svenska eliten bara för att man heter Calissendorff i efternamn) där medlemmar bland annat är högt uppsatta jurister, som exempelvis Kerstin Calissendorff, ledamot av Högsta Domstolen, och Axel Calissendorff, advokat i finska advokatfirman Roschier. 2001-2004 var Axel Calissendorff ordförande i svenska Advokatsamfundet och arbetade på Mannheimer Swartling. I det senare bolaget var han också delägare från 1986. Numera är han också hovauditör, dvs juridisk rådgivare till kungahuset. Nu är Calissendorff en ganska stor släkt med en bra bit över 100 medlemmar i Sverige så det är inte lätt att veta hur Percy Calissendorff är släkt med Axel Calissendorff. Det kan vara ganska avlägset.

Intressant?
I media: E24, SVD1, 2, 3, 4, 5, DI, Stall Calissendorff, RT, Dagens Medicin, DN1, 2, VLT1, 2, 3, BLT1, 2, 3, VF1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

 

Advertisements

4 Replies to “Medicinprofitörerna – Segulah och Medstop”

  1. Att döpa ett rikskapitalbolag, som plundrar vård och omsorg på pengar, till ”Segulah” är verkligen olämpligt. Segulah är hebreiska för ”de utvalda”. Det är som om Gabriel Urwitz medvetet försöker skapa antisemitism.

Kommentarer är stängda.