Stieg Larsson kunde visst skriva!

Håkan Blomqvist

Håkan Blomqvist

Åsa Linderborg på Aftonbladet Kultur har intervjuat ett par ledande medlemmar i Socialistiska Partiet. Håkan Blomqvist och Maria Sundvall. Bägge två menar att Stieg Larsson visst kunde skriva:

Jag ringer Håkan Blomqvist, historiker på Södertörn och tidigare chefredaktör för Internationalen, Socialistiska partiets tidning. Stieg Larsson skrev i Internationalen under 80-talet, ofta under pseudonymen Severin, om högerextremism och USA-imperialismen. Kunde han skriva? frågar jag.

Det är klart han kunde, svarar Håkan. Han var ingen virtuos, men bättre än de flesta och var framför allt en grävande reporter med överväldigande detaljkunskaper. Sånt är man inte riktigt van vid i den fattiga vänsterpressen.

Jag ringer vidare till Maria Sundvall, även hon en gammal partikamrat till Stieg Larsson och ansvarig för partiets förlag Röda rummet, som funderar på att ge ut artiklarna för att visa den politiska människan Stieg Larsson. Hon beskriver honom som retoriskt spetsig – vilket kräver ett eget språk – och att han kunde kombinera stor sakkunskap med polemiska släggsvingar.

Maria Sundvall

Maria Sundvall

Så visst kunde Stieg Larsson skriva, men han skrev också ofta tillsammans med andra. Flera av artiklarna i Internationalen är skrivna ihop med hans sambo Eva Gabrielsson, Roland Eliasson och Björn Rönnblad för att nämna några av de som Stieg samarbetade med under sin tid på Internationalen.

Intressant?
I media: AB, GP1, 2, SVD1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • JJ

    Det var som fan! En ”tidigare chefredaktör för Internationalen, Socialistiska partiets tidning” dementerar att Stieg L var en medioker skribent. Där fick kritikerna så de teg, du!