Handlar det om enstaka rötägg inom polisen?

Martin Bergström, t.v. vägrar svara på frågar när Nyheter24 ringer.

Polisövergreppen mot Jesper Nilsson och ungdomar i tunnelbanan har upprört många sen Jseper Nilsson släppte filmen på övergreppen på nätet. En del kommentarer menar att det handlar om enstaka rötägg. Det menar jag är helt fel. Det handlar om systematiska och strukturella fel inom poliskåren. Det kan enkelt bevisas genom att den typ av övergrepp som Jesper Nilsson belagt är vanligt förekommande i många sammanhang.

Andra kommentatorer har menat att den här typen av övergrepp gör sig alla poliser skyldiga till. Det är en överdrift åt andra hållet. Jag vet av erfarenhet att det är väldigt olika på olika orter i Sverige och bland olika grupper av poliser.  Men den grupp poliser som de av Jesper Nilsson filmade poliserna tillhör, civila spanare i Stockholm, är en grupp som gång efter gång utmärker sig för sitt våldsamma och olämpliga uppträdande. Chef för enheten är en David Beukelman som själv har utmärkt sig i andra sammanhang (mannen i ljus jacka på bilden ska enligt obekräftad uppgift vara Beukelman):

Beukelman tjänstgör enligt uppgift och i samband med vänsterdemonstrationer i den så kallde Romeo-enheten i Stockholm. Stockholms Romeogrupper har gjort sig kända för att ha begått rader av övergrepp mot ungdomar och oskyldiga demonstranter i samband med vänsteraktiviteter. Men även andra romeogrupper kan vara problematiska.

Problemet med våld och övergrepp är inte det enda strukturella problemet inom polisen. Ett närbesläktat problem är de återkommande problemen med rasism. Grunderna till det hela är flera, dels en social snedrekrytering inom polisen där blonda svennar från landsbygden utgör en oproportionerligt stor grupp och mörka ungdomar från förorten en underrepresenterad grupp. Denna snedrekrytering skapar i sig problem med förståelse av många sociala problem och innebär att många poliser har svårt att kommunicera med andra svenskar. Vidare innebär polisens tendens att hålla varandra bakom ryggen att rötägg och skitstövlar tillåts finnas kvar inom polisen och dessutom fortsätta arbeta på gatan i situationer de inte klarar av. Detta gör att en dåligt kultur finns kvar och kan sprida sig inom olika grupper inom polisen.

Den inställning som också inpräntas i poliser att de alltid har rätt och alltid rätt att bestämma vad de vill är yttterligare en anledning till att poliser alltsom oftast konfronterar folk med våld eller hot om våld istället för att samtala och ha en dialog. Den sistnämnda inställningen beror förstås på polisens extremt hierarkiska struktur och på att utbidlningen och kunskapen om andra delar av samhället är dålig.

Lagarna i Sverige, som nästan alltid är skriva som gummiparagrafer och alltså beoende av tolkningar från domstolar, åklagare och poliser innebär att kraven på svenska poliser är höga. Men få poliser kan leva upp till detta då deras utbildning är för dålig och deras kårkultur innebär att man döljer den skit som finns istälelt för att rensa ut den. Det finns tecken på förbättringar inom polisen i Sverige, men det går långsamt. En sådan sak är faktiskt att övergreppen som Jesper Nilsson utsattes för och filamde nu blir en sak för åklagare. Det är möjligt att det inte begåtts ett brott i formell mening, men polisen har definitivt handlat felaktigt och om det inte är att betrakta som ett brott så måste lagen vara fel. Eller så är åklagare och rättsvårdande myndigheter för flata gentemot polisers brott, vilket ju tyvärr oftast är det vanliga.

Intressant?
Bloggat: Röda Lund, Andrea Doria, Isberg, Tvivlaren, Röda Berget,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

6 Replies to “Handlar det om enstaka rötägg inom polisen?”

 1. Jag har själv vid två tillfällen råkat ut för svinigt beteende ifrån polisen utan att ha gjort någonting. Jag är ostraffad och har aldrig sysslat med kriminalitet.

  1:a gången, på 90-talet, blir gåendes stoppad av en extremt aggressiv människa i en vanlig personbil, han hävdar att han är polisen men vägrar uppvisa legitimation, (jag bad honom visa legitimation flera gånger) har uppspärrade ögon och halvskriker utan att kunna redogöra för varför han stoppat mig och kompisen jag hade med mig, lång historia kort, vi springer ifrån mannen som vi trodde var en galen pundare men han får tag i min vän medans jag hinner in i porten där jag bodde.

  Jag ställer mig i porten och efterfrågar åter igen legitimering om han nu är polis annars kommer jag själv att ringa dit polisen ‚ÄùGör det då för fan‚Äù får jag till svar, polisen dyker upp, och jag ropar till dem ‚Äùdet var jag som ringde‚Äù ‚Äùhåll käften‚Äù vrålar mannen åt mig, och tar sig fram till poliserna..som kallar på förstärkning för att de nog hittat ‚Äùgärningsmannen de sökt‚Äù döm av min förvåning när det dyker upp en till polisbil och samtliga poliser samt ovannämnda man knuffar in mig i ett hörn och börjar knuffa in mig i väggen!!

  Utan att redogöra vad jag är misstänkt för slår mannen som visade sig vara civilpolis in mitt huvud i väggen med kraft, sen blir jag dragen över en gräsmatta och inslängd i civilbilen, väl i bilen upp manas jag ‚Äùberätta sanningen‚Äù annars kommer vi att åka ner till polisstationen ‚Äùoch där kommer det inte att bli så kul‚Äù jag ber honom kolla upp mitt kriminalregister och när han märker att det är fläckfritt lugnar han ner sig lite grann, efter 20 minuters förhör i bilen får jag reda på att jag är misstänkt för bilstöld!

  Med orden ‚Äùtills vi gripit den skyldige kommer du att stå som misstänkt‚Äù sen skrattade de sammanlagt 5 poliserna åt mig och min kompis som var ganska knäckta, och åkte bara därifrån som om inget hänt. Jag ringde polisstationen och frågade om detta verkligen hade gått reglementsmässigt rätt till men kunde inte få något svar på det så jag gjorde aldrig någon anmälan eftersom jag visste att det inte skulle leda någonstans.

  2. Jag och en kompis på väg hem ifrån fest blev anklagade för att ha vandaliserat saker, vi befann oss ca 100 meter ifrån portuppgången vi hade kommit ut ifrån, jag var nykter nog för att behålla lugnet samt att förklara det omöjliga med att polisen skulle hunnit få in ett larm och hunnit till platsen på 2 minuter eftersom det var ungefär så lång tid sedan vi lämnat festen vilket det fanns flera vittnen på. Dessutom kunde inte polisen uppvisa en enda sak som var sönderslagen i närområdet, efter att jag påvisat även detta faktum så blev jag LOB:ad och iförd handbojor förd till stationen där jag ‚Äùråkade ramla‚Äù med polisens hjälp, så att jag hade ett blåöga i över en månad.. man ska inte ifrågasätta kron-Kalle, då blir han och/eller HON arg, i detta fallet var den drivande en mycket aggressiv och socialt inkompetent poliskvinna.

  Har vid flera andra tillfällen upplevt hur omöjligt det är att resonera med poliser, men vid dessa tillfällen har man bara knipit igen käften och låtit polisen ‚Äùfå rätt‚Äù så att man slipper bli gripen av någon påhittad anledning.

 2. Jag hoppas och tror att de är undantag. Jag hoppas verkligen det. Annars är vi ute på hal is … om vi inte känner att vi kan ”lita på” polisen ens.

  Själv har jag bara goda erfarenheter, blivit respektfullt behandlad de gånger jag har behövt kontakta polisen … eller polisen har kontaktat mig.

  Men så är jag ju ingen ungdom heller och har inte varit så värst provocerande … och det har ju hänt en hel del nu på senaste tiden när poliser har varit inblandade … så … man börjar onekligen undra.

  1. Det kan kanske sägas vara ironiskt, men i detta fall handlade det om att man gav sig på en politisk aktivist som visste vad han skulle göra. Det är klart att vi måste berätta vad som händer när man kan belägga det. Det rä bar att det får mycket uppmärksamhet. Vi kan utnyttja detta fall för att minska den hör typen av övergrepp rent generellt och dessutom för att arbeta för en förändring av polisen.

Kommentarer inaktiverade.