Arbetslösheten ökar och borgarregeringen har inget svar

Arbetslösheten den bara ökar och ökar:

Antalet sysselsatta var 4 452 000 personer, jämfört med 4 460 000 personer under samma månad förra året.

Sysselsättningsgraden minskade med 0,8 procentenheter jämfört med året före, ned till 63,6 procent. Enligt SCB förklaras det av en befolkningsökning på 75 000 personer. Sysselsättningsgraden minskade framförallt bland kvinnor i åldersgruppen 25-54 år.

Antalet personer med en arbetslöshetstid längre än 26 veckor ökade med 64 000 till 149 000 personer i februari i år, vilket innebär att de utgör 34 procent av de arbetslösa.

I åldersgruppen 25-54 år fördubblades i princip antalet arbetslösa till 95 000 personer.

Borgarregeringens åtgärder påverkar inte detta något. Sänkt arbetsgivaravgift för unag anstäldl ahar inte inneburit någar nya jobb, utan bara mer pengar till arbetsgivaran. Pigavdrag har inneburit några hundra nya jobb och en inte helt oväsentligt överföring av pengar från fattiga till rika via skattesänkning för de som utnyttjar pigavdraget. Om samma pengar använts i det gemensamt ägad offentliga vårdsystemet så hade det gett fler jobb och högre vårdkvalitet för främst fattiga.

Samtidigt som arbetslöheten ökar, ökar också antalet tillfälligt anställda. Regeringens jobbpolitik är allt annat än lyckad. Det är inte underligt att oppositionen leder i opinionen.

Intressant?
Bloggat: Annarkia, Röda Berget,
Borgarmedia: SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements

4 Svar på “Arbetslösheten ökar och borgarregeringen har inget svar”

 1. Varför nämner du inte följande från SCBs pressmeddelande:

  ”Nedgången i antal sysselsatta har stannat av.”

  ”I februari var 4 452 000 personer i åldern 15-74 år sysselsatta. Det är inte någon statistisk säkerställd förändring jämfört med februari 2009.”

  ”Säsongrensade data visar en svag uppgång av antalet sysselsatta och ett arbetslöshetstal på 9,1 procent.”

  Det är lite förvånande att du, som brukar kritisera borgarmedia, kör med exakt samma metod; halvsanningar, ensidigt urval, etc.

  1. Peter: Jag citerade inte SCB utan SVD. Så din kritik ska i så fall riktas mot SVD.

 2. ”Borgarregeringen har inget svar”

  Handen på järtat, är det någon som tror att situationen varit väsentligt annorlunda än i fallet om vi haft en socialdemokratisk regering?

  Faktum är att vi genomlidit en av de värsta kriserna sedan 30-talet. Detta påverkar arbetslöshet såväl här hemma som i andra länder. Dessvärre finns det nog ingen regering som har någon ”patentmedicin” mot detta. Högst arbetslöshet i Europa ”ståtar” socialistregeringen i Spanien med, denna ligger enligt ekonomifakta på 18 procent så uppenbarligen har heller inte denna regering ”något svar”.

  Dessbättre verkar det vara, som Peters inlägg anger ovan och om vi nu får tro SCB, en förändring på gång. Själv arbetar jag i ett företag där vi nu förbereder oss för rekryteringar och redan börjat nyanställa.

  1. Johan: Nej jag tror inte det hade varit annorlunda med en socialdemokratisk regering. Inte vad det gäller arbetslösheten. Men samhället hade förhoppningsvis varit mer jämlikt och mer rättvist. Men å andra sidan så är jus ocialdemokraterna i princip för samma politik som högerregeringen. Det handalr bara om marginella skillnader. Vilket andra lädner med all tydlighet visar. Men så är jag ju inte sosse eller vänsterpartist heller.

Kommentarer är stängda.