Pseudodebatt om får

Det är faktiskt bara bra om Dorper-får införs i Sverige. Det är en helt naturlig fårrras som tillkommit genom att två fårraser, Dorset Horn och Persian, korsats. Rasens fördelar är att den kräver minimalt med skötsel och klarar att beta på områden som många andra fårraser inte kan beta på. En ras anpassad för extensiv fårsköstel och dåliga förhållanden alltså (vilket iofs också gör rasen lämplig för uppfödning i så kallade feed lots). Dessutom är rasen mycket fertil och får rejält med avkomma. Det är en onödig pseudodebatt att diskutera fårrasens varande i Sverige.

Att slaktlamm inte alltid hinner gå ute är en annan ska som kanske har mer med det svenska klimatet och matkulturen att göra än med fårskötseln. Vill vi ha slkatde lamm på våren och till påsk så kan det bli problem när det är sådana vintrar som den som just nu börjar ta slut. Den myckna snön gör det helt enkelt svårt för djur att beta ute även om bönderna eventuellt skulle vilja. Det kanske inte skulle skada att ha en lite mer avspänd attityd i diskussionen än vad en del tycks ha.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Pseudodebatt om får”

  1. Vi kanske ska skippa lamm till våren då om det innebär att de inte kan få leva normala liv. Jag tycker det är svårt med en avspänd attityd när vi beter oss som nazister mot djuren.

  2. Jag håller med Svensson. Pseudonyhet. Om den här nya fårrasen smakar gott och hjälper oss att bevara biologisk mångfald, vårt naturarv, artrikedom, genom att en del av året beta ute är det fanimej omoraliskt att inte äta den. Och andra betesdjur. Jag säger som jag brukar i liknande frågor: strunta i gris och broiler, men den som inte äter betesdjur är medskyldig till den massutrotning som sker i detta nu för att markerna runt knuten buskar och skogar igen.

Kommentarer inaktiverade.