Tjänstemän splittrar facklig front

Det är olyckligt att tjänstemannafacken Unionen och Sveriges Ingenjörer har skrivit på ett avtal med arbetsgivarna. Något som ogillas av LO-facken:

Unionens och Sveriges ingenjörers avtal med arbetsgivarsidan ska inte ses som ett riktmärke för övriga avtalsförhandlingar, enligt Stefan Löfven.

– Inte alls. Det blir ingen normerande verkan bara för att tre har gjort upp. Ett avtal kan innehålla så många olika delar. Vi fortsätter med våra förhandlingar nu. Vi har ingen jättebrådska, säger han till Dagens Arbete på nätet.

Även GS, facket för skogs-, trä- och grafisk bransch, beklagar industritjänstemännens avtal.

”Det är olyckligt att tjänstemännen brutit sig ur den fackliga samordningen. Priset man får betala för ett avtal som inte har acceptans i kamratgänget blir att man inte normerar varken industrin eller resten av arbetsmarknaden”, säger förbundsordförande Per-Olof Sjöö i ett pressmeddelande.

”Nu är det fokus på våra egna förhandlingar. Men vi är klart besvikna på tjänstemannafacken inom industrin.”

Per-Olof Sjöö och IF Metalls Stefan Löfven framhåller båda att sammahållningen inom LO-förbunden är god.

”Vi uppdaterar varandra löpande om vad som sker i förhandlingarna”, skriver Löfven på IF Metalls webbplats.

Flera fackförbund inom industriavtalet har uttryckt sin besvikelse över nattens avtal på tjänstemannasidan och beskrivit det som ”olyckligt”.

Det försvårar möjligheterna att komma åt otyget med bemanningsföretag och minskar chanserna för rejäla löneökningar och bra villkor. Medan tjänstemännen har gjort upp så förbereder andra fack istället för konflikt.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements