Svindleri mot Danske Bank

Enligt Sveriges Radio har Danske Bank i Sverige svindlats på omkring 150 miljoner kronor av ett mindre svenskt företag. Lurendrejeriet från företagets sida ska ha gått till så att man utfärdade falska fakturor och sen lånade pengar i banken med fakturorna som säkerhet.

Det mindre svenska företaget har gått i konkurs med 170 miljoner i skuld till Danske Bank. Ägaren och VD:n i företaget har tagit ut stora ersättningar ur företaget trots att det hade ekonomiska problem:

Ekobrottsmyndigheten har nu inlett en förundersökning som inbegriper företagets vd och ekonomichef. Rubriceringen är grovt bedrägeri. Utredningen har även att göra med den 51-åriga vd:ns ersättning. Trots att företagets ekonomiska situation var rejält ansträngd tog den 51-åriga kvinnan ut stora summor i lön och aktieutdelningar.

– Den där kvinnan var vd och huvudägare i företaget, och har tagit lön och utdelning i bolaget. Så sent som 2007-2008 tog hon ut utdelningar på tre miljoner kronor tror jag, säger Lars-Olof Svensson.

Vad Ekot erfar ska ekobrottsmyndigheten ta beslut om eventuellt årtal i början av hösten. Men ekobrottsmyndigheten har avböjt att kommentera fallet och hänvisar till förundersökningssekretess. Men oavsett om det blir åtal eller inte, ser det mörkt ut för Danske Bank och de övriga borgenärerna att få tillbaka sina pengar.

Danske Bank vägrar än så länge uttala sig om frågan. Oavsett vilket har banken i all fall inte försökt svindla sig själv så som HQ-bank gjort.

McKinney Möller – Danmarks Wallenberg
Investment AB Öresund – från början ett försäkringsbolag
HQ Bank – en modern investmentbank
Spekulanterna – Hagströmer och Qviberg
Hagströmer och Qviberg – spelare på börsen som övertagit gammalt bolag

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements