Bra besked från oppositionen om Afghanistan

Oppositionen bestående av miljöpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet har idag lämnat besked som sin linje i frågan om de svenska trupperna i Afghanistan. Meningen är att dessa trupper ska dras tillbaka:

– Vår strategi ligger helt i linje med den internationella strategin att tillbakadragandet ska ske successivt, sade S-ledaren Mona Sahlin vid en pressträff på fredagen.

Att S ändrat sig beror på vad som sades vid Kabul-konferensen, sade hon och förnekade att hon vikt sig för V-ledaren Lars Ohly.

– Någon gång måste storebror låta lillebror klara sig själv, sade hon.

Ytterligare minskningar kommer att ske successivt under mandatperioden när allt mer av säkerhetsansvaret överlämnas till de afghanska myndigheterna, skriver de tre partierna i sin överenskommelse.

Trupptillbakadragandet kommer att ha avslutats senast under det första halvåret 2013. Efter överlämnandet ska Sveriges insats helt inriktas på civilt bistånd.

Det är ett bra besked som borde kommit för länge sen. Trupperna ska bort från Afghanistan så fort som möjligt är min bestämda uppfattning. Då slipper vi få hem alltför många krigsskadade människor.

För övrigt tycks det mig som om Mona Sahlin gjorde bra ifrån sig i gårdagens utfrågning i TV om jag ser vad olika kommentatorer skrivit om det hela. Även om jag säkerligen inte, i likhet med en del andra, skulle varit nöjd om jag sett programmet.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman, Röda Malmö, Enn Kokk, Moberg, Monica Green,
Borgarmedia: SVD, DN, EX1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

19 Svar på “Bra besked från oppositionen om Afghanistan”

 1. allt mer av säkerhetsansvaret överlämnas till de afghanska myndigheterna

  och om nu imperiet säger att inte allt mer ”går” att lämna över hela ansvaret till lydregimen, faller då också 2013? Om förutsättningen för det successiva tillbakadragandet faller hur ska man då göra, blir det då att på ett bräde 2013 plocka hem svensk trupp?

  Ett klart besked om att vi gör som imperiet tillåter?

 2. Om man nu vill ge lite stöd åt det mindre dåliga kan man kanske tala om för folk att den lägsta arbetslösheten vi haft i det här landet de senaste 18 åren var 2001 och 2002, det var de två sista åren av den mandatperiod där S gjorde katastrofval 1998 och V ett rekordval på hela 12%, Mp under 5%.

  Alltså när det var relativt sett svacka eller lågkonjunktur hade vi den lägsta arbetslösheten. Man kan då fråga sig i vilken grad konjunkturen styr detta. 2002 gjorde S ett betydligt bättre val och V föll tillbaks kraftigt. Arbetslösheten ökade igen trots en begynnande internationell högkonjunktur som varade från 2003 t.o.m. 2007. Persson stramade åt och ”sparade” och med det nya EU måttet var årsmedel i arbetslöshet 2005 7,8% och 2006 7,1%.

  Konklusion, empiren talar för sig själv vill folk ha låg arbetslöshet är ett starkt V ett måste. 🙂

 3. Så jävla mycket att hurra över tror jag inte det är. Det är långt till 2013 och jag ger mig fan på att sossarna kommer att trixa till det tills dess. Tror nog dom lurat skjortan av Lasse igen…

 4. It-bubblans kulminerade mars 2000 när NASDQ teknikindex stod på topp sen gick det snabbt utför. Att den förra internationella högkonjunkturen tog fart 2003 och kulminerade i slutet av 2007 är inget jag hittat på, det är ganska allmänt vedertaget.

  Att svenska regeringar försöker motverka att internationella högkonjunkturer slår igenom på vår inhemska ekonomi är inget nytt. Under 80-talets långa högkonjunktur gjorde man det, det tog till slutet av ungefär 1990 innan reallönerna var tillbaks på 1980 års nivå. 90-tals krisen och den påföljande långa internationella högkonjunkturen var det närmast en rent extremistiskt politik för att förhindra att det slog igenom på den inhemska ekonomin. Som det ser ut med den åtstramning som följde kom från 2004 med att man drog in köpkraft med stora offentliga överskott verkar man ha agerat liknande här. Detta agerande är troligen för att man tror man gynnar exportindustrin med detta.

  Det är ingen naturlag som gjort att vi över hela tiden de senaste 18 åren haft mycket hög arbetslöshet (förutom de två nämnda åren så den var mer modest), det är en medveten ekonomisk politik som gjort att det varit så. Keynes är inte ”död”, det är just dennes framsteg med makroekonomi som gett kunskapen till att åstadkomma sådant här.

 5. Hade vi kunniga väljare, som visste vad det var fråga om, skulle vi aldrig kunna hålla på som vi gör…
  Gösta Bohman

  Man kan nog säga att Bohman här ger en god bild av den politiska situationen som vi haft sen dess. När det gäller att lura in svensken i EU verkar det inte finnas någon nedre skamgräns för hur man kan stå och ljuga svensken rätt upp i ansiktet. Det samma gäller i stort om nationens ekonomiska affärer.

Kommentarer är stängda.