Familjen Claesson – Fiskeri AB Ginneton

Familjen Claessons fiskeriföretag går tillbaka till familjen Ahlström i Fiskebäck och deras fiskebåt Ganthi (III) på vilken Karl Gustav Claesson började efter att han gift sig med Tor Ahlströms dotter Ingegerd Ahlström. 1977 övertog Karl-Gustav Claesson Ganthi (IV) efter att familjen Ahlström byggt en ny Ganthi (V). 1980 döptes Ganthi (IV) om till GG 203 Ginneton. 1987 leverades en ny båt, som också fick namnet Ginneton och 1998 leverades ytterligare en ny båt, byggd i Norge.

1987 köpte familjen Claesson (troligen) Ganthi (V) och döpte om den till GG 202 Nimber. Denna båt såldes i sin tur till Rybergs på Rörö år 2008 och blev GG 144 Themis.

Företaget Fiskeri AB Ginneton ägs och drivs idag av Karl Gustav och Ingegerd Claessons söner Kurt Claesson, Sture Claesson och Thor Claesson samt deras söner. GG 203 Ginneton är en kombinerad snörpvads- (ringnots) och flyttrålsbåt som fiskar skarpsill, sill och makrill. Flyttrålningen sker i par med GG 202 Nimber som är den gamla Ginneton 2 som återköptes år 2009 från Norge. Det verkar också som om familjen Claesson också ägt eller äger ett annat fiskeribolag, Fiskeri AB Nimber (eventuellt ett dotterbolag till Fiskeri AB Ginneton).

2005 inköptes Rödskär. Båten bytte namn till GG 210 Vera C och fiskar med bottentrål efter havskräfta och matfisk som torsk, gråsej, vitling, bleka, rödspätta, tunga m.m., dvs fiske inom det demersala segmentet som det heter på fackspråk. Sådant fiske sysslar också den 2010 inköpta fiskebåten Veronica Av Fiskebäck GG 352, tidigare hemmahörande på Fotö enligt skeppsregistret (på Ginnetons hemsida står annan information, men den är troligen felaktig, eller så handlar det om två fartyg som köpts, det ena efter det andra och där det första i så fall vidaresålts eller avregistrerats).

Ginneton hör till de svenska båtar som deltagit i fisket utanför Västsaharas kust. Ett fiske som inte bedrivs på ett hållbart sätt och som inte kan anses vara legalt då Västshara är ockuperat av Marocko.

Båtar som familjen Claesson äger helt eller delvis när detta skrivs, själva eller via bolag, är:
GG 202 Nimber
GG 203 Ginneton
GG 210 Vera C
GG 352 Veronica av Fiskebäck

Läs mer: Johannes Claesson,

Sedan detta skrev har en del förändrats. Läs mer på min blogg om yrkesfiske.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Advertisements