Bombhotet mot Göteborg är inte trovärdigt

Det så kallade bombhotet mot Nordstan i Göteborg är som jag ser det inte trovärdigt. Polisen har inte presenterat ett enda trovärdigt bevis på att Göteborg verkligen skulle ha hotats av ett terrordåd. Det finns inget sprängämne och det finns ingen bomb. De gripna och misstänkta medelålders männen verkar inte heller vara den typen av människor som brukar förknippas med utförandet av terrordåd. Enligt uppgifter så härstammar männen från Syrien, men palestinier och är släkt med varandra. De är väletablerade i Sverige och har bott här i 20 år. Det finns verkligen inget som kan koppla dem till terrorism.

Eventuellt kan det finnas en koppling till upprördhet över Muhammedkarikatyrer i ärendet. Männen uppges vara troende och ska regelbundet besöka Gårdstensmoskén. Men inget av detta innebär att de skulle vara terrorister eller planera terrordåd.

Enligt Aftonbladet kan det vara så att den svenska polisen tipsats av en utländsk underättelstjänst. Jag finner detta som inte trovärdigt då ärendet hela tiden hanterats av polisen i Västra Götaland och inte av säkerhetspolisen. Överhuvudtaget så finns det så mycket lösta snack i denna affär att den blir mer och mer osannolik för varje timme som går. Troligen har det överhuvudtaget aldrig planerats nåt bombdåd i Göteborg och polsien har grovt misstagit sig alternativ grundlurats. Det är i alla fall den troligaste hypotesen så länge polisen inte presenterar mer information och bevis i fallet.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Calle

  Jaha, Kling & Klang igen……

 • Pingback: Terrorhotet « Emmies()

 • Pingback: Terrorism eller tomt prat? « Annarkia()

 • Kristoffer

  Spelar det någon roll om det fanns en bomb eller inte? Den som framförde detta hot hra nu lyckats då så många stannade hemma igår lördag. Rädsla är det terrorister vill skapa. Enklaste sättet att göra detta är att sprida falska hot för folk idag är så rädda av sig. Nu har alla bara visat att detta fungerar och därför kommer det att ske igen.

  • Anders_S

   Kristoffer: De enda som spridit några hot är ju polisen och media.

 • Mohammed

  Det är bra att det finns vettiga människor.

  ”Gud älskar sannerligen inte angripare”.
  kapitel 2:190 koranen

 • Pingback: Götets al-Qaeda « Fifflarnas fristad()

 • Pingback: Hemlig polis och rättsröta i Göteborg « Fifflarnas fristad()

 • Pastorn

  Men herregud det pågår en förundersökning ”fiflarn”, klart polisen inte talar om allt de vet då (vad de nu vet). Om det skulle visa sig inte vara något i efterhand, tycker du det är bra om polis då inte vidatger åtgärder när de får nys om ev terroristverksamhet då ?
  Ibland undrar jag hur folk tänker eller om de bara har en egen agenda….

  • Anders_S

   Pastorn: Jag har självklart en egen agenda. Och jag har inte uttryckt någon åsikt om vad polisen gjort eller inte gjort. Bara att jag tror att det hela är en bluff. Plus att de eventuellt kan ha blivt lurade.

 • Hur var det? ”Om folk bara oroade sig lite mer för de bomber som faller på riktigt och dödar människor varje dag istället för alla dessa ‘bombhot'”.

  Det finns folk som vill sprida rädsla. De som finner väljare eller pengar på ett klimat i skräck. Det är ”Terrorexperter”, populistpolitiker och de som vill få allierade i krig i andra delar av världen.

 • Hans

  De ”misstänkta” har väl sagt ett ord för mycket på fel site (det var ju datorer som polisen beslagtog). Så frågan är vad som är mest besvärande, antingen har vi två ”terrorister” i Sverige, eller så har vi terroristjägare som jagar alla obefintliga terrorister och som känner att de måste göra slumpmässiga tillslag bara för att visa att de finns och gör rätt för sina anslag.

  Vad som luktar mest konstigt i historien är att det är orimligt att ge ett konkret hot om ett terrordåd om man tänkt genomföra det.

  (För övrigt bor jag alldeles i närheten av platsen som ”hotades” och jag kan inte påstå att jag är i närheten av att tro på bombhotet.)

 • Pingback: Ingen bomb i Göteborg | Henry Rouhivuori()

 • Göran S

  Ta det lugnt!
  Det är bara det sedvanliga budgetarbetet från Säpo.
  Aporna i filttofflor har ingenting att göra och då passar man på att slicka röven på Mossad!

 • Pingback: Terrorhotet som bidde en tumme… « Sverige är inte världens navel!()

 • Christoffer

  Men gudars…

  Ni är så sorgliga. Så konspiratoriska. Så polishatande.

  Tror ni att polisen gör så här för att vara elaka mot medborgarna? Att de bara väljer ut några på måfå och vill visa lite makt?
  Nä, förmodligen för att skydda medborgarna och få eventuella gärningsmän fällda. Om polisen fått in uppgifter man tog på allvar angående ett terrorbrott (eller annat bombhot) och man i n t e agerade, utan att det small en bomb och många dog. Hur hade det sett ut? Hade någon av e r velat ta det beslutet? Förmodligen inte.

  När polisen väl agerar så har de minst en skälig misstanke innan man kan fatta beslut om att frihetsberöva någon. Jag har full förståelse att man inte presenterar bevisningen. Det hade liksom pajat utredningsläget. Det kanske ni förstår? Bevisningen hålls självklart hemlig! Så är det allt som oftast, inte så konstigt utan SJÄLVKLART. Jag förväntar mig inte att de misstänkta kommer säga i pressen att ”jodå, vi är skyldiga och jajamen polisen har behandlat oss bra!” Vilket naturligtvis kommer att färga folk via medierna.

  När de sen går in och griper de som är misstänkta, oavsett om de heter Svensson eller Mohammed så gör de en bedömning. Ska de knacka på dörren och be dem följa med, eller ska de forcera den och ta dem med våld och överraskning? Polisen får använda våld. Låt de få göra det om de anser att de behöver det. Det är inte du eller jag som behöver gå in och gripa allsköns människor i bostäder och andra platser. Men vi har av någon anledning jävligt lätt att kritisera de som får utföra det ofta så farliga jobbet. De v e t ju inte vad som väntar dem bakom den stängda dörren. Antingen en sovande familj, eller något helt annat…

  Tänk lite innan ni kritiserar.

  • Anders_S

   Christoffer: I motsats till dig har jag pratat med polisen (flera olika personer) då jag rent allmänt har stort förtroende för dem (även om jag inte litar på dem många gånger) och de för mig. Jag är inte överens med dem. Jag har inte kritiserat hur polisen gjorde ingripandet. Bara att man gjorde det överhuvudtaget då den information man har inte gjorde det befogat. jag tror inte man hade gjort nåt ingripande överhuvudtaget om de som nämndes i informationen eller avlyssnades hade hetat Svensson.

   Polisen gör såna här saker helt utan skälig misstanke många gånger. I ett annat sammanhang, när polisen fått för sig att det gömde sig terrorister på Schillerska gymansiet så greps jag på samma brutala sätt. Det fanns inte fog i det fallet att agera på det viset och min bedömning är att det inte fanns nu heller (med reservation att det i detta fall finns information som jag inte känner till). Jag har fått ett symboliskt skadestånd för det och en personlig ursäkt från flera av de ansvariga befälen på olika nivåer. Från gruppbefäl upp fill poismästare Håkan Jaldung.

   Slutligen. Jag vet uppenbart mer om polsien än du vet. Om hur de fungerar, vad om är hemligt och vad som inte är det. Så du kanske skulle försöka att ebhandla dina medmänniskor som vuxna och intelligenta istället för att predika självklarheter.

 • Christoffer

  Ander S. Jag vet kanske mer om polisen än dig. Du vet ju inte vem jag är eller hur?

  • Anders_S

   Christoffer: Du kanske behöver läsa kommentarsreglerna. Du har just gett mig möjlighet att banna dig för evigt enligt de regler jag satt upp. Vilket jag nu inte kommer att göra.

   Men inget i det du skrev tyder på att du är nåt annat än en traditionell kverulant. Om du mot förmodan skulle vara polis (jag har flera poliser som brukar kommentera här) så förändrar det ju ändå inget. fats fortfarande borde du tänka på att behandla andra människor med respekt. Något som skulle bli ännu viktigare om du var polis. Poliser som inte klarar sådant ska inte vara poliser. Och om du skulle vara polis och arbetar i Göteborg eller Malmö kan du genom att prata med något högre befäl snabbt ta reda på vem jag är. I Stockholm är det lite svårare, men det finns många även där som vet vem jag är och som känner mig.

 • Christoffer

  Vet du vad Anders. Jag kanske inte är polis, men jag kan ju ha god vetskap (kanske bättre än du) ändå om polisen och dess arbete. Och jag förstår inte heller hur jag in t e behandlar folk med respekt? Jag har bara uttryckt min beklagan över hur folk kritiserar och är respektlösa mot polisen som ändå gör vad de kan för sina medborgare.

  /*off topic, borttaget*/

 • Pingback: Terrornojan | Svensson()

 • Pingback: Det blev inte ens en tummetott | Svensson()