Svensk ur-rasism

Boknytt
Det rena landet
Maja Hagerman
Prisma

Svensk ur-rasism

Man mår illa av all gammal rasistisk skåpmat som detaljerat och initierat rensas ut i denna angelägna bok om det gamla vurmandet för allt svenskt, nordiskt, germanskt och ariskt. Det är inte bara “modern” rasbiologi det handlar om, utan om århundraden av storvulna tankar om svenskar som ett unikt, urgammalt, urdemokratiskt och rasrent elitfolk.

Detta måste naturligtvis fram ur gömmorna så att inte dagens intresse för historia, vikingar och asatro urartar än en gång. Kopplingen mellan storsvenskhet och tysknazism måste fram. Vetenskaplig avnationaliserad historia måste bli ett viktigt ämne i skolorna. Maja Hagerman är extremt ilsken över att denna upprensning går så aningslöst långsamt.

Läs mer: Dagens Bok, SR, SVD, Selander, NT, DN, Ny Tid, SDS, HD, GD,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Svar på “Svensk ur-rasism”

 1. Kopplingen till Tyskland är nog inte äldre än början av 1900-talet, då den svenska överklassen gärna ville anknyta till den wilhelminska staten för att skydda sig mot påstridiga folkrörelser från golvet. Dessförinnan ansåg sig nog den svenska överklassen ganska självtillräcklig. Anknöt de till andra länder var det främst Frankrike, som de fick mutor från ända från 1630-talet och framåt.

 2. Mai oui, och från adertonhundratalets slut och framöver det engelska – industriinvesteringar; järnvägar och gruvor , LKAB, var englandsägda i början.
  En påtaglig del av Tysklandssympatierna under 20-40talen var en slags protest mot de anglo-amerikanska banden. I själva verket var fascismens fientlighet mot den förytligade nya kulturen en av deras framgångsrecept.
  Vi har ett antal mycket intressanta individer att studera och fundera kring från den tiden, t.ex.
  * Fredrik Böök
  * Arthur Engberg
  * Knut Hamsun
  * Nils Flyg
  I Indien försvann större delen av kommunistpartiets kader in i förvillelsernas dimmor genom sitt taktiska samarbete med japanerna

Kommentarer är stängda.