Halvsann Sovjetflykt

Boknytt
Flykten från Stalins läger
Slavomir Rawicz
Historiska media

Halvsann Sovjetflykt

Dramatiska flykter från fångläger är tacksamt stoff för litteratur och film. ”Flykten från Stalins läger” (nu pocket) är en läsar- och kritikerrosad försäljningssuccé. Och inte undra på det med en evighetslång helvetesfärd – som inte alla i gruppen överlever – från sibiriskt köldhål till Gobiöknens ugnshetta och vidare genom högplatåbergen i Tibet och Himalaya. Med allt från stulen potatis till halstrad orm på matsedeln.

Men. En undersökning från BBC visar att händelserna i flyktberättelsen ”bara i enstaka delar kan vara självupplevda” av författaren. Måste vara snopet för Historiska media som väl inte visste detta när de gav ut hard cover-upplagan (”hårdpärmsupplagan” på svenska, hittar ingen översättning?). För boken fungerar som litteratur, men inte som faktabok efter BBCs avslöjande.

Nog för att mycket i boken verkar trovärdigt, efter annat man läst om Stalintidens terrorvälde. Men vissa saker verkar med facit i hand lite underliga: Flyktinggruppen får hjälp och utrustning av en av lägerchefernas fruar. De möter inga sovjetiska soldater eller poliser på vägen. En ung vacker flicka dyker plötsligt upp. Mongoler och tibetaner är osannolikt gästvänliga. Geografiska uppgifter är luddiga. Och – I Himalaya ser man en snöman och en snökvinna!

Hans Norebrink

Läs mer: Boksidan, DN, SVD, Lasse, Fria,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

39 kr på Bokus

Advertisements

6 Replies to “Halvsann Sovjetflykt”

 1. Rawicz ljög om att det han som flydde men historien är sann.
  Det var en annan polack, Witold Glinski, som genomförde den.
  http://www.polishnews.com/index.php?option=com_content&view=article&id=852:the-greatest-escape-war-hero-who-walked-4000-miles-from-siberian-death-camp&catid=93:historiapolish-history&Itemid=329
  ”After Rawicz died in 2006, a BBC radio documentary uncovered proof that he was a fake – military records showed that he was serving in Persia (now Iran) at the time of the escape.
  The likeliest explanation is that Rawicz read Witold’s genuine account of the escape, in official papers that he found in the Polish Embassy in London during the war.

  Witold knew his story had been stolen. But he never protested because he wanted to forget the war and concentrate on his new life.”

 2. Nej knappast i alla de detaljer som Rawicz verkar ha lagt till, men Glinskis berättelse (i min länk) är tillräckligt fantastisk utan dessa tillägg.

  1. Hans: Jag har pratat med folk som i verkligheten varit i Gulag, i koncentrationsläger, i fängelse i KIna i 25 år, en man som jag mött (Ernest Mandel) flydde tre gånger från koncentrationsläger. Jag har nära vänner som vandrat i veckor för att ta sig över gränsen mellan Iran och Irak under brinnande krig. Jagade av såväl gerilla som armé. Bara för att hamna i irakiskt fängelse, tvingas döda för att var i fred i fängelse och genom en tillfällighet fick kontakt med Röda Korset och hamnade i Sverige. Jag behöver alltså inte läsa om det, även om det också är intressant.

Kommentarer inaktiverade.