Mattias Westman – Brunswick och Prosperity Capital

Del 4 av 11 i serien Rysslandsplundrarna

I investmentbanken Brunswick som ju hade som affärsidé att plundra  vanliga ryssar på deras delar i de företag som skulle privatiseras efter Sovjets fall var Gerard De Geer och Martin Andersson huvudägare. Runt sig samlade han en grupp med yngre män som alla hade gått på militärens tolkskola där de lärt sig ryska. En av dessa var Mattias Westman.

Mattias Westman och Paul Leander Engström startade 1996 riskkapitalbolaget Prosperity Capital Management i Ryssland. Man gjorde detta efter att sålt sina andelar i Gerard De Geers investmentbank Brunswick. Precis som De Geer blev man alltså rika på att delta i plundringen av den ryska befolkningen i samband med utförsäljningen och privatiseringen av i stort sett all gemensam egendom i Ryssland. Pengar som sedan investerades i det nya bolaget med fortsatt utplundring av Ryssland som affärsidé.

Idag är troligen Mattias Westman den störste delägaren i företaget som bara har ett fåtal ägare. Prosperity har stora investeringar i Ryssland, bland annat i telekomsektorn, och förvaltar ett kapital på 4,4 miljarder USD. Huvuddelen av investerarna kommer från Sverige och Schweiz (en tredjedel var), men en stor investerare är också Norges Bank Investment Management (NBIM).

Paul Leander Engström som sålde sin andel i Prosperity år 2007 återfinns för sin del bland annat i styrelsen för Vostok Nafta, ett bolag ägt av familjen Lundin.

Läs mer: E24, AV, RT, AV, PA, DI,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Series Navigation<< Martin Andersson – rysslandssvensk affärsmanPaul Leander Engström – Prosperity, Ture Invest >>
Advertisements

One Reply to “Mattias Westman – Brunswick och Prosperity Capital”

Kommentarer inaktiverade.