Paul Leander Engström – Prosperity, Ture Invest

Del 5 av 11 i serien Rysslandsplundrarna

I investmentbanken Brunswick som ju hade som affärsidé att plundra vanliga ryssar på deras delar i de företag som skulle privatiseras efter Sovjets fall var Gerard De Geer och Martin Andersson huvudägare. Runt sig samlade Gerard De Geer en grupp med yngre män som alla hade gått på militärens tolkskola där de lärt sig ryska. En av dessa var Paul Leander Engström.

Mattias Westman och Paul Leander Engström startade 1996 riskkapitalbolaget Prosperity Capital Management i Ryssland. Man gjorde detta efter att sålt sina andelar i Gerard De Geers investmentbank Brunswick. Precis som De Geer blev man alltså rika på att delta i plundringen av den ryska befolkningen i samband med utförsäljningen och privatiseringen av all gemensam egendom i Ryssland. Pengar som sedan investerades i det nya bolaget med fortsatt utplundring av Ryssland som affärsidé.

Paul Leander Engström återfinns idag, efter att sålt sin andel i Prosperity år 2007, bland annat i styrelsen Vostok Nafta, ett bolag ägt av familjen Lundin. Han är också största ägare via Maskrosen Invest AB i investmentbolaget Ture Invest AB. Detta bolag äger 39% i modeföretaget Selected Brands, 4% i Bringwell (kontrollerat av norska företaget Validus AS) och 49% i Future Trading. Future Trading ägs till 51% av Jan Jonsson. Huvudägare i Selected Brands är Henrik Hobik via sitt bolag HH i Göteborg AB.

Utöver detta satt Leander Engström tidigare också i styrelsen för Talking People AB med 300 anställda. Nu är det nån släkting som gör det. Kanske tyder detta på att någon av dem också har ägarintressen i Talking People. Paul Leander Engström har också grundat stiftelsen The World We Want (3W).

Om och i så fall hur Paul Leander Engström är släkt med konstnärerna Per Leander Engström, Kjell Leander Engström och Tord Leander Engström har jag inte kunnat utröna.

En annan delägare i Ture Invest är Jonas Orring som också är delägare i tidningen Realtid vars huvudägare är Jonas Wiwen Nilsson.

Läs mer: SVD, DN, DPS, RT, AV1, 2, 3, Newsdesk,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Series Navigation<< Mattias Westman – Brunswick och Prosperity CapitalPär Mellström – Pivot Capital Management >>
Advertisements

2 Replies to “Paul Leander Engström – Prosperity, Ture Invest”

  1. Hard facts! Du imponerar Anders. Trots att jag står en bit bort politiskt vill jag ändå lyfta på hatten för ditt engagemang och detaljkunskaper. Intressant!

Kommentarer inaktiverade.