Ioan Ursut – mästerrymmaren

Del 12 av 27 i serien Svenska gangsters genom tiderna

Ioan Ursut, född 1959 i Rumänien, är känd för sina grova brott och många rymningar från svenska och italienska fängelser. Ursut var en av 1990-talets mest omskrivna brottslingar i Sverige.

Ursut kom till Sverige 1984, efter att ha ansökt om politisk asyl. År 1986 dömdes han till ett år och sex månaders fängelse för olaga innehav av vapen och för att ha haft uppsåt att begå rån efter att ha gripits nära Glumslövs sparbank. Detta var strax efter de uppmärksammade rumänmorden som jag återkommer till längre ner. I december samma år dömdes han till två år och tre månaders fängelse för bedrägeri och förfalskning.

Ursuts första flykt skedde från Norrköpingsanstalten den 28 maj 1988 efter att ha hotat vakterna med hjälp av en pistolattrapp av trä men greps efter bara några dagar på rymmen.

Han sattes sedan på Hallanstalten varifrån han lyckades rymma den 5 september 1989 genom ett 17 x 49 centimeter stort hål. Han smorde in sig med smör som han tagit från matsalen och lyckades med hjälp av ett lakan fira sig ner från hålet. Efter ett par månader på fri fot och nya brott sköt han ner polisspanarna Stefan Wahlberg och Björn Kastebring på Mariatorget i Stockholm.

Han greps efter 10 dygn på flykt och dömdes till åtta års fängelse. 1990 flydde han igen och hamnade nu i Kumlabunkern. I maj 1991 rymde han igen, nu tillsammans med palestiniern Marten Imandi (dömd år 1990 för vad som idag skulle ha kallats terroristbrott, utfört år 1985, ett brott så okänt att jag inte hade en susning när jag skrev ett inlägg om internationell terrorism i Sverige). Fem dygn pågick jakten innan han greps.

1994 hade han avtjänat sina straff i Sverige och skulle utvisas. Han förfalskade då en serie handlingar för att få stanna i Sverige. Bluffen upptäcktes dock och han flögs till Italien där han var efterlyst i sin frånvaro för mordet på en maffiaboss år 1984. Där hölls han först fängslad i Padua.

Medmisstänkt för mordet på maffiabossen i Italien var Alexandru Vlonga som hittades död i Sydhamnen i Helsingborg 1986. Hans flickvän Elena Crunicean hittades nergrävd på stranden i Råå. Båda två hade avrättats med nackskott. Ytterligare en rumänsk man, Constantin Petrisor försvann i mars 1986. Han hittades, efter ett tips från Ursut, i september 1986 i ett stenröse i Örby söder om Helsingborg. Man misstänker att han hade en koppling till Vlonga och Ursut. Morden på desa tre brukar gå under beteckningen Rumänmorden.

Ioan Ursut utreddes för inblandning i de tre morden och han erkände dessutom mordet på Petrisor när en utlämning till Italien hotade. Detta att efter först ha erkänt ett inbrott i Petrisors lägenhet. Men utredningen om Ursuts inblandning kom ingen vart. De tre morden som ju uppenbart är kopplade till organiserad brottslighet är fortfarande olösta.

Efter nya flyktförsök från Padua, bland annat via en kloakledning flyttades Ursut till fängelset Opera utanför Milano. Den 25 december 1998 rymde han igen med hjälp av en en krok som fästs vid gallret till cellen vars fönster låg direkt i fängelsemuren. Han fångades på nytt efter bara några dagar.

Sommaren 2007 frigavs Ioan Ursut i förtid och har sedan dess bott i Livorno. Efter frigivningen erkände han ytterligare 16 rån i Sverige.

Han greps återigen i januari 2010 i regionen Satu Mare i Rumänien, drygt 50 mil från Bukarest, för rån av en värdetransport i Rumänien. Ursut, som greps tillsammans med en 33-årig italiensk medborgare, ska ha kommit över sex miljoner kronor vid värdetransportrånet som inträffade 15 september 2009.

Ursut dog 2012 genom att han begick självmord i fängelset i Rumänien.

Läs mer: AB

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Series Navigation<< Ulf Tallberg – känd gangster?Leif Peters – polismorden i Handen >>
Advertisements

3 Replies to “Ioan Ursut – mästerrymmaren”

Kommentarer inaktiverade.