Håkan Castegren – Northern Cross

Del 8 av 11 i serien Rysslandsplundrarna

Håkan Castegren föddes 1934 och dog 2010. Han var en av Sveriges mer hemlighetsfulla kapitalplacerare och spekulanter. Kanske för att han sen 1970-talet inte bott i Sverige utan i USA. Dit han åkte för att förvalta familjen Wallenbergs och Investors internationella aktieportfölj. 1979 lämnade han Wallenbergs och arbetade därefter som fondförvaltare på en rad banker, bland annat Lazard.

1990 startade Håkan Castegren ett eget bolag, Bostos Overseas, som från 1993 fick namnet Northern Cross. Håkan Castegren ska också tillhöra de svenskar som berikat sig på plundring av Ryssland:

Inom det gäng svenskar som gjort affärer i Ryssland under 1990-talet är namnet Håkan Castegren välkänt. I tidningen Veckans Affärer häromåret berättades hur han 1994 köpte han en procent i den ryska oljejätten Lukoil. Det ska ha varit den största affären dittills och då värd omkring 100 miljoner dollar. Enligt uppgift ska enbart den affären ha bidragit till att vända hela Moskvabörsen uppåt.

Northern Cross Investments Ltd kom snart att bli registrerat på Bermuda och blev förvaltare åt Harbors internationella fond. Castegren hade själv börjat med det redan år 1987. Denna fond var under Castegrens tid och är fortfarande en stor investerare i svenska bolag, framförallt Wallenbergbolag som Investor, SKF, ABB, Ericsson och Atlas-Copco. Det är nästan så att man kan misstänka att familjen Wallenberg var investerare i Harbors internationella fond. Enligt uppgifterna på Harbors hemsida ägar man 38 miljoner aktier i Atlas-Copco vilket gör Harbor till det svenska bolagets fjärde största aktieägare. I Investor är man tredje största aktieägare vad det gäller andel av kapital men en ganska liten ägare när det gäller andelen av antalet röster.

Läs mer: AV1, 2, Market Watch,

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Series Navigation<< Ulf Persson – Mint CapitalSven Norfeldt – Dunross >>
Advertisements