Terrorhoten mot Europa, terrordåd, USA och David Headley

I mars 2010 börjar David Headley samarbeta med US-amerikanska underrättelse- och säkerhetstjänster. Detta efter att ha gripits i Chicago i oktober 2009 av FBI efter ett tips från brittisk säkerhetstjänst. Med sig vid gripandet hade han inspelningar från Köpenhamn och en framsida till ett nummer av Jyllands-Posten. Enligt danska medier hade han också varit i Sverige för att rekrytera personer till terrordåd. Inga bekräftelser av ett sådant besök finns från andra källor än fanstasifulla danska mediakanaler.

Det är efter att Headley börjat samarbeta med US-amerikanska säkerhetstjänster som det ena larmet efter det andra kommit om planerade terrordåd i Europa. I de flest fall har det bara varit rena påhitt och rykten utan verklighetsgrund. Men det har resulterat i en långa rad övergrepp mot människor från muslimska länder, det i Sverige mest kända är ingripandet mot ett antal palestinier i Göteborg. Det är mycket möjligt, jag ganska troligt att många av dessa så kallade tips kommer från David Headley eller de säkerhetstjänster i USA som han har kontakt med.

Som av en händelse blev också varningarna mer frekventa efter att Wikileaks meddelat att man skulle offentliggöra en massa diplomatpost. Om det finns ett samband vet jag förstå inte, men jag tror inte på tillfälligheter när det gäller sånt här. Så man kan i alla fall misstänka ett samband. Det är också märkligt att det nu är Sverige som hela tiden har terrorister och drabbas av terrordåd. Fastän vi inte haft något liknande sen vänsterterroristepoken på 1970- och 1980-talen. Det land där Julian Assange, talesman för Wikileaks, är misstänkt för brott. Tillfälligheter? Jag har svårt att tro det.

Nu tycker ni säkert att ovanstående är på gränsen till eller över gränsen för foliehattsvarning. Men då tycker jag nog ni är lite naiva. US-amerikanska säkerhetstjänster har organiserat mord på presidenter etc (ex. Maurice Bishop), flygplansnedskjutningar/bombningar (ex. Torrijos), statskupper (ex. Chile), kidnappningar av statschefer (ex. Noriega), invasioner osv. Det finns också bevisade fall i Sverige där underrättelsetjänster (i det fallet svenska IB) hittat på och initierat bombhot mot flygplan. US-amerikanska underrättelse- och säkerhetstjänster kan säkerligen hitta på mycket mer och dessutom mycket mer avancerade saker än så.

Studerar man vem David Headley är och vad han misstänks ha varit inblandad i blir man än mer misstänksam mot vad det är som pågår. Han föddes som Daood Sayed Gilani i USA år 1960. Hans far arbetade då för den US-amerikansk propagandaradiokanalen Voice of America som då drevs av US Information Agency, en del av USA:s politiska propagandanät och med kopplingar till flera underrättelsetjänster. Fadern flyttade hem till Pakistan vid mitten av 1960-talet men återkom till USA vid militärkuppen i Pakistan år 1977.

David Headley själv greps 1987 misstänkt för knarkrelaterad brottslighet, men i utbyte mot samarbete med Drug Enforcement Administration (DEA)  så fick han ett milt straff. Han greps är 1997 igen, för heroinsmuggling. Men samarbete med DEA medförde återigen ett lågt straff. 2001 frigavs han och han reste flera gånger till Pakistan på uppdrag för DEA under de kommande åren. Första resan gjordes dessutom så tidigt som 1999 då han fortfarande satt i fängelse. Vid en del av dessa besök deltog han också på tärningsläger med Lashkar-e-Taiba. Dessa träningsläger vaktades ibland av pakistanska armésoldater enligt vittnesuppgifter.

2005 greps Headley (Gilani) efter bråk med sin US-amerikanska fru. Hon uppgav då att mannen hade kontakter med Lashkar-e-Taiba. Men han släpptes igen och bytte år 2006 namn till David Headley. Han flyttade också till Chicago där han enligt egna uppgifter började arbeta för Tahawwur Hussain Rana.

Enligt den indiska underrättelsetjänsten National Investigation Agency (NIA) så var Headley en av dem som kartlade Mumbai inför terrorattacken där. Något hand också har medgivit i förhör. Han ska enligt deras förhör med honom delvis ha gjort detta med betalning från Pakistans underrättelsetjänst Inter-Services Intelligence (ISI). Hans kontaktpersoner inom ISI ska ha varit Iqbal and Sajid Mir och hans kontakt inom Lashkar-e-Taiba ska enligt FBI vara Ilyas Kashmiri, som ofta uppges ha varit en pakistansk commandosoldat. Sajid Mir, Rana och Headley ska ha gått i militärskola tillsammans.

Indiska underrättelsetjänster har fler gånger fört fram anklagelser om att David Headley skulle vara en US-amerikansk dubbelagent för CIA. Någor som CIA förnekat, men han kan ju ändå vara det. För CIA eller nån annan av de många US-amerikanska underrättelsetjänster som finns. Hans bakgrund och nuvarande kända samarbete med US-amerikansk polis och säkerhetstjänst tyder ju på att så kan var fallet.

David Headleys bror Danyal Gilani var tidigare talesman för Pakistans premiärminister Yousaf Raza Gillani, och är idag pressattaché vid Pakistans ambassad i Beijing.

Detta var en kort genomgång av en del kända fakta kring den kände ”internationelle terroristen” David Headley. han kan lika gärna vara US-amerikansk agent som fundamentalistisk terrorist som jag ser det. Kopplingen till honom som danska PET gör i samband med det just nu avslöjade eventuella terrordådet i Danmark kan mycket väl innebära att det hela är en operation som från början initierats av US-amerikanska underrättelsetjänster. Sådant är tyvärr inte ovanligt. Att Säpo inte medger kopplingar till Headley kan väl kanske förklaras med knähundsförhållandet till USA.

Källor för det jag skrivit och mer läsning: NYT1, 2, 3, 4, 5, WP1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, IE1, 2, Reuters1, 2, 3, 4, Medill Reports, Rediff, BBC, ABC, The Hindu1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11Telegraph, ToI1, 2, NDTV1, 2, 3, 4, Philly.com, McClatchy1, 2, Daily Beast, CT, CNN, VoA, Heritage Foundation, LWJ, AT, Time, Dep. of J., AP1, 2, LAT, ADL, JTA, Channel4, ITimes1, 2, Times, IToday, FTimes, HTimes, Democracy Now,

Intressant?
Bloggat: Swartz, Cornucopia, Kulturbloggen, Copyriot, Röda Malmö,
I media: Berlingske, TV2, Politiken, DR, SVD1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, GP1, 2, 3, 4, 5, HD1, 2, Skanskan1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

10 Replies to “Terrorhoten mot Europa, terrordåd, USA och David Headley”

 1. I detta läge med information och desinformation, det bästa som SÄPO och PET skulle ha gjort är följande: ta några frivilliga tvivlare och placera de på en personaltömd Jyllands-Posten, vänta tills de misstänkta personerna hade fullföljt vad dem hade planerat och därefter ingripa för att döda de skyldiga. Resultat? Jo. Om SÄPO och PETs misstankar var befogade hade tvivlarna blivit överbevisade om ondskan, terroristerna hade dött en hedersam död och förtjänat paradiset samtidigt som skattebetalarna hade sparat åtskilliga miljoner- ingen rättegång, ingen fängelse-. Om SÄPO och PET hade haft fel skulle de själva bli avslöjade som riktiga pajas. Vad tycks?

  1. Nej, polis och säkerhetstjänst ska inte bidra till brott. Istället borde vi lägga ner dem.

   Dessutom, varför skulle nån frivilligt vilja sitta på Politikens Hus i Köpenhamn när det finns bättre ställen att vara på i den staden.

   1. Eftersom gång på gång hör man att SÄPO är inkompetent och hittar på, det skulle vara på sin plats att alla tvivlarna kunde bli överbevisat på antingen SÄPOs inkompetens eller på terrorns verkliga ansikte.

    1. Jag anser att polis behövs, men troligen inte säkerhetstjänster. Det är dock en längre diskussion där det hela inte är så enkelt. Men det är off-topic här så den diskussionen kommerr inte att tillåtas fortsätta.

 2. Intressant om Maurice Bishop och Torrijos, har inte hört de påståendena tidigare, inte heller att Torrijos skulle ha blivit nedskjuten. Har du några källor för de påståendena?

Kommentarer inaktiverade.