Rik kan man uppenbarligen bli genom vanskötsel – Erik Selin

Ett av de bolag som utpekas som en av de sämsta hyresvärdarna i västra Sverige är Erik Selin Fastigheter (ES Fastigheter). Bolaget ägs av miljardären och fastighetsspekulanten Erik Selin. Erik Selin Fastigheter är själva kärnan i den relativt unge miljardärens fastighetsimperium. ES Fastigheter äger omkring 1 200 lägenheter i västra och södra Sverige. ES Fastigheter är dessutom huvudägare i det börsnoterade fastighetsföretaget Fastighets AB Balder med 55,3% av rösterna och 43% av kapitalet.

I styrelsen för Balder sitter förstås Erik Selin, men också Fredrik Svensson. Den senare är representant för familjen Svensson med bolaget AB Arvid Svensson, näst största ägaren i Balder. Erik Selin sitter dessutom i fler fastighetsbolags styrelser, bland annat i Catena och Corem. I Corem hade han tidigare sällskap med storgodsägarnas lobbyist Henrik Treschow. Huvudägare i Corem är Rutger Arnhult. I Catena är Erik Selin med bolag näst störste ägare med 21,4%. Störste ägare är den gamle fastighetshajen och skattesmitaren Sten Mörtstedt och hans CLS Holding via en räcka dotterbolag och slutligen via Endicott Sweden AB med 29,3% av aktiekapital och röster. Peab (familjen Paulsson) äger 19,4%. Balder har nyligen köpt en mängd fastigheter från Catena.

Balders dotterbolag Din Bostad är också en stor ägare av hyresfastigheter medan moderbolaget kanske främst äger kommersiella fastigheter. ES Fastigheter har enligt media misskött sina fastigheter i flera år. Det bristande underhållet gör att företaget har förhållandevis stora vinster per lägenhet. Vanskötsel lönar sig uppenbarligen.

I slutet av 1§980-talet låg Erik Selin illa till på grund av spekulationer i aktier. Han lyckades ändå övertala en bank att låna honom 20 miljoner för att köpa en fastighet i Ängelholm. Det var starten på hans fastighetsimperium. Börsnoteringen av Balder gjordes genom uppköp av ett redan börsnoterat förlustbolag. Dvs Erik Selin tog bakvägen till Börsen och kunde på det sättet förenkla det hela samt tjäna pengar på uppköpen av förlustbolag genom minskad skatt. Senare gjord han om samma manöver med bolaget Din Bostad. Detta bolag köptes dock upp av Balder ytterligare några år därefter och är numera som nämnts ett dotterbolag till Fastighets AB Balder.

I affärstidningarna målas Erik Selin ofta ut som den ödmjuke unge grabben/mannen som tjänar pengar på klipp. Men när man inser att pengarna delvis tjänas genom att missköta och vanvårda fastigheter inser man att glorian sitter på snedden.

Läs mer: HP, Glimstedt, EX, Newsdesk, HD, FV,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

6 Svar på “Rik kan man uppenbarligen bli genom vanskötsel – Erik Selin”

Kommentarer är stängda.