Bandidosmedlem blev av med lyxbil och motorcykel

En Bandidosmedlem som dömdes för narkotika- och vapenbrott förlorade också en lyxbil, en dyr klocka och en motorcykel som en följd av att lagen skrivits om så att sådant som uppenbart införskaffats med hjälp av brott och svarta pengar kan förverkas (beslagtas):

Lagen heter Förverkande av utbyte av brottslig verksamhet och trädde i kraft 1 juli 2008. Tidigare kunde rättsväsendet bara ta det byte som en person dömdes för. Nu är det möjligt att förverka gods som kommer från annat brottsligt handlande. Kravet är att brottet som personen döms för ger minst sex års fängelse. Därutöver kan lagen bara användas vid följande brott: människohandel, koppleri, ocker, olovlig befattning med falska pengar, grovt dobbleri, narkotikabrott, olovlig befattning med narkotikaprekursorer, dopingbrott, narkotikasmuggling, och människosmuggling. Åklagaren har bevisbördan. Han/hon ska bevisa att egendomen ska förverkas ”om det framstår som klart mera sannolikt att den utgör utbyte av brottslig verksamhet än att så inte är fallet”.

Det handlar om den 30-årige Bandidosmedlemmen Sarmad Yousif som dömdes tillsamman med två andra personer, däribland ytterligare en Bandidosmedlem. Han tjänade bara 77 000 kronor åren 2005- 2010. Trots det hade han råd att skaffa sig en Mercedes SL 350, en Harley-Davidson VRSCAW och en Rolexklocka till ett sammanlagt värde av drygt en halv miljon kronor. Det är uppenbart att han haft inkomster han inte redovisat och därför beslagtogs hans lyxägodelar.

En annan som fått ägodelar beslagtagna är den 30-årige göteborgaren Taha Mohammed Saleh som 2009 dömdes till sex års fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott, narkotikabrott och dopingbrott. Från honom beslagtogs 335 000 kronor i kontanter och en kraftig guldkedja värd 230 000 kronor.

2010 dömdes 30-årige Fredrik Liljebjer från Göteborg till tio års fängelse för grovt narkotikabrott och bedrägeri för att tillsammans med några andra ha smugglat in 60 kilo amfetamin. Från honom beslagtogs  en motorbåt, en bil, en mc, en vattenskoter, en tung halskedja i guld samt 25 000 kronor i kontanter. Det sammanlagda värdet av det beslagtagna var 647 000 kronor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements