Rätt att vägra betala finanshajarnas skulder

De isländska bankernas krasch innebar att människor som hade pengar i dem förlorade dessa. Att folk i andra överhuvudtaget hade pengar i isländska banker beror på att de finansmän och spekulanter som stod bakom de isländska bankerna spekulerade friskt och blåste upp värden på allt man rörde vid inklusive bankerna själva. Det kunde alltså löna sig att delta i spekulationen på olika sätt. Det gjorde folk, småsparare och andra.

Finansspekulanterna blåste dem, bankerna gick omkull och sen fick olika stater gå in och garantera att spararna fick tillbaka pengar.  Alternativt fick sparare inga pengar alls (det är lite oklart i media vad som gäller här). Dessa stater (ex.vis Storbritannien och Nederländerna) alternativt sparare/spekulanter vill nu slänga över kostnaderna för spekulationen på isländska skattebetalare.

Islänningarna gör naturligtvis rätt som vägrar betala finansspekulanternas skulder. Man har för andra gången röstat nej till att betala skulderna, nej till den så kallade Icesavelagen. På det sättet skulle alla folk och regeringar i Europa agera/agerat i finanskrisen. Vägra betala. Det skulle förstås innebära/ha inneburit en kollaps för det kapitalistisk finansiella systemet, men det har ju jag inget emot. Jag vill ju ha ett annat ekonomiskt system som tar mer hänsyn till vanligt folk. Ett system som inte uppmuntrar till kortsiktig spekulation och utsugning av vanliga människor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements