Farooq Sulehria: Bin Ladin och Pakistans dubbelspel

En vän, journalisten Farooq Sulehria, har fått en debattartikel publicerad i Svenska Dagbladet där han visar på Pakistans dubbelspel, deras stöd åt talibanerna samtidigt som de samarbetar med USA:

En talesperson för den mäktiga pakistanska underrättelsetjänsten ISI sa till en BBC-reporter den 3 maj att man varit ovetande om att Usama bin Ladin befunnit sig i Abbottabad. Detta var en lögn som inte ens förra ISI-chefen och trogna al Qaidasupportern Gen Hameed Gul trodde på. I en bandad intervju säger Gul att det är ”förbluffande” att bin Ladin skulle ha varit där utan myndigheternas vetskap. Gul konstaterar också att utöver militären fanns lokal polis och samtliga av Pakistans tre underrättelsetjänster, ISI, underrättelsetjänsten IB samt militärens underrättelsetjänst MI, också i Abbottabad.

[…]

ISI, Inter Services Intelligence, är landets mäktigaste underrättelsetjänst. ISI kontrollerar utrikespolitiken, inrikespolitiken och medierna medan armén utgör landets mäktigaste politiska och ekonomiska institution. Av de 64 år som har gått sedan självständigheten från Storbitannien 1947 har armén styrt landet i 33 år.

Armén kontrollerar tjugotalet företagskoncerner, från banker till cementfabriker och har intressen i hela Pakistans industri- och finansvärld. En tredjedel av landets budget läggs på försvaret.

Ända sedan kriget i Afghanistan bröt ut 1979 har ISI haft en nyckelposition. Pakistans militära strateger har alltid betraktat Afghanistan som sin bakgård som kan tillhandahålla ett så kallat ”strategiskt djup” med tanke på risken för aggression från Indien. De militära strategerna vill också kontrollera Afghanistan för att få inflytande i de centralasiatiska staterna där enorma gasreserver finns.

Mot bakgrund av dessa överväganden har talibanernas och al-Qaidas nätverk kunnat få stöd och beskydd från ISI ända sedan attackerna den 11 september 2001. ISI har hoppats att förlusterna som talibanerna orsakar amerikanerna ska få USA att lämna Afghanistan, så som de sovjetiska trupperna på 80-talet till sist gav upp.

Dubbelspelet från Pakistans säkerhetstjänst har lett till en situation där Pakistan är det land som skakas av flest terrordåd i hela världen. Som Farooq Sulehria själv har skrivit tidigare så är muslimska terroristers våld i huvudsak riktat mot andra muslimer:

Uppriktigt sagt blev jag inte förvånad när jag läste Der Spiegels rapport nyligen om att era medlemmar hade dödat åtta gånger så många muslimer som icke-muslimer. Mellan 2004 och 2008 ”tog al-Qaida på sig ansvaret för 313 attacker, vilket ledde till 3 010 döda”, skriver tidningen. Det är inberäknat terroristdåden i Madrid (2004) och London (2005); bara 371 (12 procent) var västerlänningar.

Inga sådana rapporter borde förvåna den som läser om era aktiviteter. I till exempel Irak var antalet irakier som dödats av era självmordsbombare långt fler än de liksäckar som skickades till USA. Och de irakierna var inte bara ”collateral damage”, bieffekter. De var planerade mål, enbart för att de var shiamuslimer.

[…]

Er emir, Usama bin Ladin, är far till nära två dussin barn. Inget av dem har sprängt sig själv i luften. Hans blodtörstiga andreman al-Zawahiri har inte heller ansett det lämpligt att skicka sina telningar till paradiset i förväg genom självmordsbombande. Men al-Zawahiri själv, som är så ivrig att tillfoga andra vidrigt våld, bröts ironiskt nog ner av polistortyr i en egyptisk fängelsehåla och avslöjade sina kamraters namn.

[…]

Allt prat om den arabiska eller den muslimska världen är bara försök från er sida att dölja er i heliga skrudar. Också familjen Ladin har haft stor nytta av det saudiarabiska systemet med stamlojaliteter och billig arbetskraft från Sydasien och Nordafrika som arbetar med storstilade byggen mitt i öknen. Det var exakt den sorts korruption som Usama bin Ladin numera anklagar den saudiska kungafamiljen för, som gav hans egen far möjlighet att avancera till saudiarabisk byggherre från att ha varit byggnadsarbetare från Jemen.

Därför är det inte överraskande att han inte är intresserad av att skrota det saudiska tvångssystemet, legitimerat genom sharialagarna, och ersätta det med ett system som garanterar demokratiska, mänskliga och fackliga rättigheter, och framför allt jämlikhet. Det är dessa krav massorna har kämpat för över hela den muslimska världen. Det Usama bin Ladin anklagar Sauds ättlingar för är deras anknytning till USA-kapitalet. Genom era fedayeen vill Usama ta över arabländerna, åt det arabiska kapitalet enbart.

Läs också: Fundamentalistisk islam

Del1, Islam, dess ursprung och framväxt
Del2, Den muslimska fundamentalismen
Del3, Fundamentalismens tillväxt
Del4, Fundamentalisterna i Pakistan
Del5, Fundamentalismen och imperialismen
Del6, Ett ögonvittnes berättelse

Intressant?
Bloggat: Jinge, Röda Malmö, Annarkia,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, DN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, VG, SVT1, 2, 3, 4, 5, GP, AB1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Att Pakistans underrättelsetjänst (ISI) hjälpt till att gömma Usama Bin Laden var ju uppenbart direkt när vi fick reda på att han vistats i en villa nära pakistanska militära anläggningar, jag skrev om det på bloggen Mavera redan innan Wikeileaks avslöjat hur ISI hjälpt till att skydda Bin Laden.

    Det är bra med debattörer som tar avstånd från Al Qaeda. Men att påstå att ISI skulle ha orsakat Pakistans problem med egna talibaner är befängt. Jag var i NWFP, de otillgängliga bergsområdena i västra Pakistan i början på 90-talet. Det rådde en delikat fred baserat på att regeringen lät stammarna där sköta sig själva. När Usama Bin Laden rest runt där blev han tipsad av ISI så fort CIA var honom på spåren. Gäsfrihet är en viktig del av stammarnas kultur, man mördar inte en besökare. Så ISI försökte upprätthålla den bräckliga freden.

    Nu vräker Obama bomber över dessa områden med drönare. Förra året dödades över 900 pakistanier, 28 procent av dem var civila. Det är denna terror plus givetvis Pakistans egen oförmåga att börja ta ut skatt av den lilla rika eliten och bygga ett bättre organiserat samhälle som orsakat de våldsinriktade islamisternas tilltagande destabilisering av Pakistan. Jag skriver mera utförligt om detta på min blogg Third World
    BJÖRN BLOMBERG