Rör varandra!

Boknytt
Lugn och beröring
Kerstin Uvnäs Moberg
Natur och Kultur

Rör varandra!

Kamp-eller flykt-reaktionen hos människan är väl känd. Mindre bekant är den lika viktiga lugn och ro-reaktionen. Den har fysiologiprofessorn Kerstin Uvnäs Moberg forskat kring. Resultatet är en bra och lättillgänglig populärvetenskaplig bok; ”Lugn och beröring – Oxytocinets läkande verkan i kroppen”.

Den visar att vi blir friskare och lyckligare om vi rör mer vid varandra.

Hormonet oxytocin gör oss mindre aggressiva och mer sociala. Det bygger relationer och ökar grupp-sammanhållningen. Dess existens visar att vi rent biologiskt är skapade till samhällsvarelser. Så vill vi bygga en bättre värld är en konkret väg att uppmuntra alla beteenden som ökar kroppens oxytocinhalt. Så låt oss stressa mindre och kramas mer. Make love, not war!

Hans Norebrink

Läs mer: DN,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

169 kr hos Adlibris

Advertisements
  • Ja! Vilken gullig text! Själv klappar jag katten. Fungerar utmärkt som din text beskriver, kattägare har visat sig ha leva längre än andra. Vem blir inte harmonisk av en purrande misse?