Det finns olika bloggvärldar

Modebloggarna lever i sitt eget liv i bloggosfären med massor av besökare och stora reklamintäkter för en del. Och fullt av ytlighet är det också. Modebloggar skrivs framförallt av unga kvinnor. Den direkta motsatsen är de politisk bloggarna. De mycket lästa politiska bloggarna skrivs av medelålders och äldre män och lever ett liv i bloggosfären helt skiljt från modebloggarna. Med betydligt mindre antal besökare. I Göteborg är dock min blogg en av de allra mest besökta och den överlägset mest besökta politiska bloggen. Väldigt få tjänar pengar på en politisk blogg och vi som gör det tjänar inte speciellt mycket.

Modebloggarna huserar på portaler som Bloglovin, Blogkeen, Stureplan och liknande medan de politiska bloggarna återfinns på Knuff.se och Politometern.  På Bloggtoppen och Bloggportalen finns alla. Politisk bloggar lever högt på Twinglylänkar från dagstidningar medan modebloggar får sina besökare på annat sätt. För högt rankade bloggar är förstås Googlesökningar en betydande källa till läsare. För  min del är det den viktigaste källan till läsare.

Bristen på unga kvinnor som skriver om politik är tydlig på internet. De finns inte. En och annan medelålders kvinna finns. Unga mäns finns också. Men inga unga kvinnor. Könsmönstren i samhället reproduceras så på internet och tycks vara tydligare där än än på andra håll. Unga kvinnor skriver om hur msn ska se ut och män om hur världen ska vara och styras.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Anonym

    En grov generalisering som döljer att det finns många kvinnor som bloggar om politik.Jag roade mig med att kolla v, s, mp och vänsterbloggar på Politometern.se och ser att där finns en hel del politiska bloggare som är kvinnor.  
    Det är inte så säkert att det är antalet läsare som avgör vilken genomslagskraft en blogg har. Det kan ju lika v’l vara vem det är som läser.

  • Det är inte nån generalisering. Det är så. Oavsett vilken lista man tittar på är det en massiv dominans av medelålders män. Och absolut inga unga kvinnor. På knuffs topp-50 finns 11 kvinnor, resten är män. Alla är medelålders eller äldre. Den manliga dominansen är kolossal alltså.