Sex dagar i Göteborg 2001, dag 4 del 1 – Avenyn och Nej till EU-demon

Del 5 av 9 i serien Sex dagar i Göteborg år 2001

SEX DAGAR I GÖTEBORG
Dagbok
Anders Svensson

Dag 4 Fredag 15/6

Morgon på Avenyn, polishuset och lagerhuset.

Sover dåligt på natten. Drar ner mot Götaplatsen så att jag är där cirka 8.00. Möter en grupp på ett tiotal RS:are. Träffar Jonas och lite senare Lasse och Martin. Lasse ska vara konferencier. Max från Grön Ungdom anländer också. Hans A ringer mig och vill att jag ska följa med till polishuset för att träffa Jaldung. Efter diskussion med mina kamrater beslutas att jag ska göra detta och inte delta som vakt under protestmötet. Drar mot polishuset. Uppehåller mig en stund i hörnet Vasagatan/Avenyn. Möter en hel del folk på väg till protestmötet. Möter andra som precis blivit utsläppta från de bussar där de suttit fängslade hela natten i kyla och utan ordentlig mat. Träffar ett gäng ungdomar som startat upp vår sönderslagna sjukvårdsorganisation igen. Två av dem är kompisar med Simon. Ger dem Annickas telefonnummer samt tar deras för att ge till Annicka. Säger att en ny sjukstuga bör sättas upp i Schillerska gymnasiet nu när vi inte har tillgång till Hvitfeldtska. Går vidare mot polishuset. Träffar Hans utanför och vi går in. Jaldung är inte där utan på ett annat möte. Han anländer till slut mycket försenad.  Vårt möte börjar cirka 9.30.  Jaldung förklarar sin uppfattning om aktionen mot Hvitfeldtska. Han säger att den gjordes för att minimera oroligheter under fredag. Hans och jag säger att vi inte håller med honom utan att det troliga resultatet av aktionen på Hvitfeldtska är den motsatta, värre kravaller. (Det ska senare visa sig att vår bedömning tyvärr var korrekt.) Göran Nordenstam från polisens kontaktgrupp är med på mötet och han under mötet rapporter från Götaplatsen. Han hävdar att Tord gör sig skyldig till uppvigling på protestmötet. Flera nervösa rapporter inkommer också till Jaldung om att det finns mycket folk kring kravallstaketen runt Mässan.

När vi bryter upp från mötet har vi inte nåtts av några rapporter om oroligheter (kravaller) på Avenyn. Åker med Hans A i bil till Världshuset där hans ska ha möte, men går själv till Lagerhuset. Börjar organisera upp saker kring kvällens demonstration mot EU. Sånt som komradio till norska delen av tåget och annat praktiskt. Pratar även med taxichaffisen som ska köra Alain Krivine om ändrad destination. Allt klart. Deltar i presskonferens om händelserna på Hvitfeldtska tillsammans med Tord, Helena T, advokat Centerwall, Ulla Klötzer och en person från holländska matkollektivet Rampenplan. Får under dagens lopp fortlöpande rapporter om kravaller på Avenyn och om hur polisen driver kravallerna ner för Avenyn (vill de medvetet skapa så mycket förstörelse som möjligt ??).

Mitt på dagen hör kommunen av sig om att det burits in mängder med sten och käppar på Schillerska. Jag, Tord och Helena går dit för att kolla om det är sant. På skolan är det totalt lugnt, kommunens påstående är falskt. Inga stenar eller påkar förekommer på skolan. Vi pratar med en av de vakter från ett vaktbolag som bevakar skolan och han bekräftar vår bild. Han har inte sett några påkar eller några stenar bäras in under den tid han varit där (sen morgonen). Ber vaktbolaget hålla kontakt med oss.

Taxichaffisen ringer mig, Marita som ska ta emot Alain är inte hemma. Efter lite strul och telefonerande ordnar det hela upp sig.

Nej till EU-demon

Klockan är strax över 6 när jag efter en kort sväng till Lagerhuset anländer till Brogatan för att ställa upp det tredje blocket i demon. Mina partikamrater anländer allt eftersom. Vi upptäcker att vi står lite isolerade på Brogatan och flyttar ut på Järntorgsgatan. Alain ska snart hålla tal. Får de norska komradioapparaterna och går över till Landsvägsgatan och norska sektionen för att överlämna dem. Ger dom till Christian från Ung Vänster som i sin tur ska ge dom till norrmännen. Han är ansvarig för norska sektionen. Tillbaka hos mina partikamrater nås jag av rapporter om att norska sektionen anfalls av en grupp nazister. KPML(r) skickar dit fler vakter, men även AFA och SAC som inte deltar i demonstrationen skickar dit folk. Efter Alains tal är det nu dags att backa vår del av demon till Brogatan igen. Nu ställer alla upp ordentligt. När tåget börjar röra på sig går vi först fram en bit och stannar sen så att sektion 2 på Pusterviksgatan ska kunna gå ut före oss. Det är många från Ung Vänster i den delen av tåget. Stämningen är mycket positiv och uppåt. Vi tågar iväg!

Vid Vasaplatsen tågar vi igenom Reclaim the Citys gatufest. Fullt med glada svartklädda människor. Hör från några att KPML(r) blivit häcklade när de passerade. Allt lugnt.

Vi marscherar in på Avenyn och kommer in i ett surrealistiskt landskap. Ett fängelse skapat av containrar. Alla gator är avstängda utom Vasagatan. Halvvägs uppför Avenyn ringer polisens kontaktgrupp, nån slänger grejer (molotovs säger dom) på polisen från containrar uppe vi Götaplatsen. Min komradio funkar inte okej och jag får springa dit själv. Väl där syns ingenting. Om någon kastat något på poliser så inte är det molotovs. Återvänder till SP-sektionen och instruerar SP:s vakter om vart vi ska gå. Vi går till området mellan Stadsteatern och Konstmuseet. Göran Johansson är också där. Folk pratar lite med honom, så även jag. Får ett samtal där polisen meddelar att något kommer att hända i Vasaparken om 45 minuter. Ringer Annicka och meddelar detta. Hon är på Schillerska. Pratar med mina partikamrater och vi beslutar att lämna platsen omedelbart.

Samlar ihop vakternas västar och går upp på podiet och lämnar dom till KPML(r). Martin är med mig upp. Tillbaka vid mina partikamrater så börjar vi alla gå därifrån. Går iväg tillsammans med Marita, Alain och Francois. Svårt att ta sig ut, nu är Vasagatan avspärrad av poliser. Ringer Ronnebro och klagar på alla jävla containrar som stänger in människor på Avenyn.  Med förundran studerar vi alla containrar. Vi hittar en väg ut, en del av Allén är öppen. Vi ser massor av poliser i kvarteren mot Vasaparken, flera kvarter är avspärrade och avstängda. Det känns som ett undantagstillstånd är deklarerat i staden, eller som om polisen försöker göra en militärkupp. Strax efter Vasaplatsen nås jag av besked om att någon blivit skjuten. Beslutar mig för att ta mig till Schillerska för det behövs säkert hjälp där.

Anders_S

Hela dagboken från Göteborg 2001 finns publicerad i ett stycke. Jag kommer dessutom att under denna vecka att på rätt datum publicera avsnitten ur dagboken för det datumet. De första dagarna skrev jag inte så mycket, men det skulle bli mer.

Intressant?
Borgarmedia: SR1, 2, 3, 4, HD1, 2, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om ,  ,  ,  

Series Navigation<< Sex dagar i Göteborg 2001, dag 3 – den värsta dagenSex dagar i Göteborg 2001, dag 4 del 2 – Schillerska 1 >>
Advertisements

2 Replies to “Sex dagar i Göteborg 2001, dag 4 del 1 – Avenyn och Nej till EU-demon”

Kommentarer inaktiverade.