Libyens ambassad ockuperad

Libyens ambassad i Stockholm har ockuperats av en grupp demonstranter som protesterar mot Ghaddafiregimen i Tripoli. Man har hängt upp Benghaziregeringens flagga på ambassaden. Ingen personal fanns på ambassaden och det ska det inte ha funnits under en tid. Vilka krav som ockupanterna vill föra fram eller har är ännu inte känt då polisen inväntar tolk.

Det hela är inte på något sätt att jämföra med en känd ambassadockupation i Sverige, den på den västtyska ambassaden år 1975. Då togs gisslan och ambassaden minerades med sprängämnen. Genom ett misstag exploderade ambassaden och fyra personer dödades. Det näst största terroristdådet på svensk mark någonsin, det värsta är det högerextremistiska attentatet mot Norrskensflamman år 1940.

Tiden fpr vis hur det blir i dett falla, men hittills liknar det hela mer ockupationen av Honduras konsulat i Göteborg vid mitten av 1980-talet som jag deltog i. Där var det ingen gisslantagning, syftet var att föra fram och uppmärksamma politiska krav kring situationen i Centralamerika.

Vi hade för tillfället en inbäddad journalist med när ockupationen påbörjades, Lennart Persson. Han har sedan blivit känd från TV-nyheterna och innan des från mer lättviktiga program i TV. Ännu tidigare var han dock en av de drivande krafterna på den radikala Radio Göteborg som radioledningen försökte stänga. Det var i den vevan jag lärde känna honom och därför kunde vi bjuda in honom att vara med när vi gick in på Honduras konsulat vid Kungsportsplatsen och Kungsgatan i Göteborg.

Den ockupationen slutade med att vi alla gick ut och greps av polisen. Långt innan dess hade dock de som inte var svenska medborgare försvunnit från konsulatet. Jag greps direkt utanför dörren med ett skjutvapen direkt mot mitt huvud. Senare dömdes vi till böter för olaga intrång. Lennart Persson åtalades också men frikändes.

Uppdatering 15:42: Libyens ambassad ska vara utrymd och 7 personer gripna. Det verkar dock som om polisen tog i liet väl mycket vid stormningen av bilderna att döma. Det var ju inte direkt fråga om beväpnade terrorister och man behövd ju knappast använda nationella insatsstyrkan eller piketen för detta. Lite tålamod hade kanske varit på sin plats.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements