Tripoli på väg att falla

Rebellerna är på väg in i Tripoli och enligt journalister på plats möts de av människor som viftar med Benghaziregeringens flagga. Rebellerna har förvånansvärt lätt intagit en viktig militärbas som varit centrum för en av Ghaddafis elitbrigader, Khamisbrigaden. Rebellarmén kom genom erövringen av Khamisbrigadens bas i besittning av en stor mängd vapen. Samtidigt som rebellerna närmar sig Tripoli och har kontroll över delar av staden så bombas Ghaddafis stödjepunkter i staden av NATO-flyg:

Nato bombade vid 14-tiden svensk tid Muammar Khaddafis högkvarter i Bab Aziziya i centrala Tripoli uppger Reuters. Flera områden i huvudstaden har nu fallit i rebellernas händer och senare på kvällen rapporterade nyhetsbyrån att flera tusen rebeller är på väg in mot de västra delarna av huvudstaden.

[…]

Enligt flera nyhetskällor har rebellerna nu tagit flera områden i Tripoli: Tajoraa, Suq Jumaa, Arada och Sabaa. Strider pågår fortfarande i Ben Ashhour, Fashlom och Zawiyat Dahmani, skriver al-Jaziras utsände. Dessutom pågår fortfarande strider vid Mitigaflygbasen utanför staden och strax efter klockan 18 rapporterades skottlossning utanför det hotell där utländska journaister.

Rebellerna säger sig nu kontrollera huvudkontoret till det företag som ansvarar för mobiltrafiken i Tripoli.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att striderna i Tripoli inleddes när celler av rebeller, som fram till nu varit passiva, på en given signal inledde operation ”Mermaid Dawn” (Sjöjungfrugryning) och gick ut på gatorna med vapen i händerna. Samtidigt landsattes trupper från bland annat Misrata sjövägen i huvudstaden och ytterligare 200 rebellsoldater kom senare under dagen. The Guardians utsände som befinner sig i västra delen av Tripoli rapporterar att Khaddafis trupper har retirerat 20 kilometer bara under söndagen.

Det mesta verkar tyda att Tripoli är väg att falla och att Ghaddafis tid som diktator nu äntligen ser ut att få ett slut. En diktator faller och möjligheter till demokrati öppnas, men naturligtvis är int det hela problemfritt och inte handlar det om någon socialistisk revolution. Kildén och Åsman skriver bra om detta:

Rådet i Benghazi har också presenterat en ”övergångsplan” för efter-Khaddafi. Antalet delegater i Rådet ska utökas med medlemmar från områden som tills nyligen stått under regimens kontroll. Rådet ska styra övergången de första åtta månaderna. Under den tiden ska allmänna val hållas till en Konstituerande församling som har till uppgift att skriva en Konstitution, inte en ny eftersom det inte finns någon i dag.

Den regim som tar över kommer naturligtvis inte att svara mot vänsterromantikers bild av vad en ”revolution” ska leda till. Problemet är ju bara att det inte är en socialistisk revolution som står för dörren, ja inte ens en nationalistiska anti-imperialistisk sådan. Det handlar helt enkelt om att störta en diktatur som förbjöd allt, från politiska partier, valda församlingar, yttrandefrihet, till facklig organisering. Att störta en diktatur som utdelade dödsstraff för varje försök att organisera ett politiskt parti, en oppositionell grupp eller en fackförening.

Den nya regimens band till väst kommer inte att vara vare sig mer eller mindre fasta än Khaddafis. En borgerlig regim med en ekonomisk politik anpassad till världsmarknaden kommer att ersätta Khaddafi. Men liksom i Tunisien och Egypten är inte kampen över med diktatorns fall. Den verkligt svåra kampen för de fattigas och undertrycktas rättigheter återstår. Men i ett Libyen utan Khaddafi kan de som står på arbetarnas, jordbrukarnas, de nationella minoriteternas sida organisera sig utan att omedelbart riskera dödsstraff.

Det var det värt att kämpa för. Tyvärr valde många i väst med anspråk på att bekämpa imperialismen att vända den kampen ryggen. Vi kan bara hoppas att den kommande tiden i Libyen kan öppna ögonen på dem som inte lyckades se skillnaden mellan en blodig, grotesk diktatur och ett yvigt upprors kamp för frihet. Röken från Natos bomber skymde utsikten för många.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, K & Å,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements