50 år sen Dag Hammarskjöld dog

Igår var det tydligen 50 år sen Dag Hammarskjöld dog. Han var generalsekreterare i FN på uppdrag i Kongo när hans flygplan störtade i september 1961:

Generalsekreteraren har klarat av många kriser i FN där talesättet blivit ”Leave it to Dag”. Men Kongo är hans värsta utmaning hittills. Här håller FN:s största fredsinsats med 16000 man från 20 länder på att gå över styr. Värst är det för FN i utbrytarrepubliken Katanga som ligger i det rika kopparbältet. Katanga leds av Moise Tshombe och det militära motståndet mot FN organiseras av vita officerare, sydafrikanska och europeiska legosoldater vilka stöds av mäktiga gruvföretag.

Den 12 september har FN-ledningen i Kongo startat ”Operation Morthor” för att med våld ta kontroll över Katanga, men det misslyckas. Katanga svarar med eldöverfall och flyganfall mot FN-trupperna. Men dessa litar på Hammarskjöld och lovar ”kämpa till sista kulan”.

[…]

Några timmar in på dygnet den 18 september får Bjørn Egge, som är i Elisabethville (Lubumbashi) i Katanga, beskedet att Hammarskjölds plan är ”missing”. Senare samma dag ger Sture Linnér order till Egge att flyga till Ndola: ”du måste få tag i Hammarskjölds portfölj, kryptomaskinen och hjälpa till med identifieringen”.

En amerikansk flygattaché flyger tur och retur Ndola för att hämta upp Egge med en svensk FN-soldat som livvakt. När planet lyfter från Elisabethville beskjuts det och när det landar i Ndola vill britterna avväpna livvakten som istället skiljs från Egge.

Troligtvis sköts väl flygplanet ner av rebellerna i Katanga och det finns också de som anser att Dag Hammarskjöld levde efter krachen och därefter mördades. Klart är att det var mycket hemlighetsmakeri och underliga händelser efter att flygplanet störtat och under tiden dödsfallen utreddes. Det är svårt att veta hur det var med det, men kriget i Kongo då var problematiskt, våldsamt och smutsigt. Precis som krig i Kongo fortsatt vara in i vår tid. Förmodligen ett arv efter världens brutalaste och blodigaste kolonialregim, den belgiska.

Dag Hammarskjöld tillhörde en av de mäktigare familjerna inom den svenska borgarklassen och fler släktingar hade stor makt både inom politiken och näringslivet.

Läs också: Hammarskjöld – militärer, diplomater och direktörer

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “50 år sen Dag Hammarskjöld dog”

  1. SvD hoppar givetvis över förhistorien för att försöka rentvå Hammarskjöld. FN bjöds in av den valde presidenten Lumumba för att hindra Belgien från att skapa en ny koloni på Belgisk mark – Katanga. Detta med en ny liten marionettregim. FN svek Lumumba helt och använde sina styrkor för att tvärtemot skydda Katanga. Hatet mot FN i Kongo var enormt.

    Inte förrän efter Lumumba mördats och efter det internationella ramaskriet över mordet ändrade FN sin politik. Innan dess gjorde Hammarskjöld allt han kunde för att bevara kolonialismen.

Kommentarer inaktiverade.