Carl Bildt, Lundin och folkrättsbrott i Sudan

Förhören kring misstänkta folkrättsbrott i Sudan där Lundin Oil (Lundin Petroleum) misstänks ha varit inblandande ska nu påbörjas. 12 000 människor dödades i och 180 000 fördrevs från de oljerika områden i Sudan där Lundin var aktiva som oljebolag. Under den perioden satt Carl Bildt i oljebolagets styrelse och utrikesministern kan därmed bli en av dem som hörs i målet:

Rapporten ”Unpaid debt” bygger på uppgifter från ett 50-tal frivilligorganisationer.

Där anklagas Lundin Petroleum för att genom oljeutvinningen i Sudan indirekt ha förvärrat inbördeskriget.

Rapportförfattarna ställer bolaget och dess samarbetspartners till svars för att de inte agerade mot våldsamheter i det så kallade block 5A, ett område i södra Sudan där bolaget prospekterade efter olja. Totalt 12.000 människor ska ha dödats, medan drygt 180.000 drevs från området.

Carl Bildt satt i Lundin Petroleums styrelse under en del av den period (2000–2003) som rapporten bygger på. Bildt togs in i styrelsen för sitt breda politiska kontaktnät och fick ett särskilt ansvar för bolagets etiska riktlinjer.

Utrikesminister Carl Bildt är som vanligt arrogant och vägrar uttala sig om de misstänkta folkrättsbrotten eller om han är kallad till rättegång eller inte.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Moberg, Sjöstedt,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements