Pang Da – stor kinesisk bilimportör

Pang Da är i motsats till Youngman ett börsnoterat kinesiskt företag. Grundaren Pang Quinhua äger 26% av aktierna i företaget och ett bolag med namnet Tangshan Shengcheng Business Planning Ltd äger 21%. Det senare bolagets namn tyder nog på att det har någon form av offentlig ägare. Direktörer i företaget (18 personer) äger 26% tillsammans.

Pang Da är importör och/eller återförsäljare av bilmärken som Audi, Mazda, Volkswagen, Subaru, HyundaiChery, Foton, Toyota, Mercedes, Honda, Jiefang, Sinotruck, Wuling, Chang’an liksom återförsäljare för tillverkare av arbetsfordon av olika slag som Wuzheng, Rebolledo och Xugong. MAN som är Volkswagen-ägt äger 25% i Sinotruks (China National Heavy Duty Truckbörsnoterade dotterbolag i Hong Kong. Jiefang tillverkas av det likaledes statliga FAW Group som har tre börsnoterade dotterbolag. Det är i likhet med Chang’an, också statsägt, en av de fyra största biltillverkarna i Kina.Chery som är statligt ägt licenstillverkar bilar på SEAT-chassin vid sidan av egna modeller. SEAT ägs av Volkswagen.

Utöver delägandet i Saab Automobil så kan det vara så att Pang Da faktiskt är delägare i moderbolaget Swedish Automobile som nu alltså säljer Saab. Detta uppges i alla fall på en del tyska webbsajter, däribland tyska wikipedia.

Intressant?
Borgarmedia: GP1, 2, 3, DN1, 2, 3, SVD, BT, SVT1, 2, 3, 4, SR1, 2, EX, AB1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Pang Da – stor kinesisk bilimportör”

Kommentarer är stängda.