Husby kräver respekt – upprop för ockupation av Husby träff

Vi uppmanar alla boende i Järva att ansluta sig.

Under många år, men framförallt sedan Alliansens valseger 2006, har vi sett hur stora och viktiga delar av vår gemensamma samhällsservice har försvunnit. På många orter runtom Sverige är reaktionerna starka, men makthavarnas bestämdhet att sälja ut eller helt lägga ner vår välfärd har visat sig vara orubblig. Under hösten 2011 har de privata servicebolagens skandaler avlöst varandra, med Caremas extrema vanskötsel på sina äldreboenden som det mest uppmärksammade exemplet i media.

I Husby och Järva har denna utveckling varit oerhört tydlig. Bara under de senaste åren har vi förlorat skolor, vårdcentraler, postkontor, förvaltningshus, försäkringskassan m.m. Senast i mars 2011 hölls en stor folklig protestmanifestation mot nedläggningen av vårdcentralen och postkontoret som gick under namnet ”Vredens dag – från Tahrir till Husby”.

Nu har vi fått besked om att Husby träff, den offentliga mötesplats som varit en viktig mötesplats för kulturella och sociala aktiviteter, ska flyttas till de betydligt sämre lokalerna i gamla Husby krog. Driften av vårt medborgarhus lades för några år sedan ut på Röda Korset av Stockholms kommun. När Röda Korsets budget inte längre tillåter verksamheten så vägrar Stockholms stad ta ansvar för verksamheten – och struntar i befolkningens rätt till ett levande medborgarhus.

Vi ockuperar nu Husby träff som protest mot alla dessa försämringar. Vi i Husby och Järva har fått nog av att politiker ständigt fattar beslut som går emot den samlade lokala opinionen utan att tillåta någon som helst insyn och deltagande. De närmsta dagarna vill vi visa politikerna hur viktigt Husby träff är genom att driva en folklig mötesplats med sociala, kulturella och politiska aktiviteter.

Genom detta upprop uppmanar vi Husbys, Järvas och Stockholms befolkning att solidarisera sig med vår kamp. All form av stöd välkomnas.

Husby kräver respekt

Läs stöduttalande från Socialistiska Partiet.

Läs också: Lokal kamp i Bergsjön – Initiativ Trygg TrappaLokal kamp i Biskopsgården – Pantrarna

Intressant?
Bloggat: F! Stockholm, MP Järva,
I media: Newsdesk,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • De borgerliga partierna har – tillsammans – mellan 10 och 20% av rösterna i Husby. Deras agerande just nu förklarar det mycket väl och jag antar att de siktar på att inte få några röster alls.

  De orkar inte ens stå utanför vallokalerna när man ska rösta, så ointressanta är vi för dem.

 • Pingback: Stöd ”Husby kräver respekt” – Ett exempel för oss alla! | Mullvaden()

 • Christer Jerstrom

  ”Kräva respekt” Respekt är något man får och förtjänar. Att som stenkastargänget gör, vandalisera, bränna upp sina (?) grannars bilar, elda upp skolor, och samtidigt kräva respekt? Det är fel fel fel. Respekt har jag för de boende i området, de som vill ha dialog, de som följer en demokratisk ordning. Att tillkalla ministrar och rikspolitiker i annat syfte än att komma på studiebesök, ger inget resultat. Tillkalla de lokala politiker som finns i området, tala om hur man vill ha det, se till att de politiker som företräder de frågor och riktningar som efterfrågas också blir valda. Ge politikerna det stöd de behöver. Att tillkalla rikspolitiker är att avsäga sig det lokala styret. Tänk efter och gör rätt. Då kan man både få och förtjäna respekt. Dagens och nätternas kravaller driver bara den respekt som efterfrågas än längre bort.

  • Du blandar ihop saker. De som kräver respekt är ju de vanliga invånare som ordnar protestmöten etc. Det är klart att de ska ha respekt. Det handlar inte om att de som bränner bilar ska ha respekt, utan om att invånarna i Husby ska visas respekt. Flera av dem dessutom lokala politiker så saknar också en viss kunskap om det du uttalar dig om.

   Grundproblemen handlar om rikspolitiken som är den som sett till att vi fått ökad arbetslöshet, ökade klyftor, ökande fattigdom osv. Sådana problem kan inte lösas lokalt utan bara på riksplanet.