Stor fiffelrättegång i Göteborg

Den största härvan av fiffel och korruption inom ramen för det som kallas muthärvan i Göteborg ska idag komma upp i rätten. Det handlar om ett mål som bland annat berör två chefer inom Göteborgs Spårvägar, anställda i företaget Gardera, anställda i företaget Veidekke och renovering av en privat villa:

– Garderadelen är ganska enkel, för där har man ett rakt belopp på 7,4 miljoner kronor som har utbetalts från Spårvägen till Gothia Finans och sedan skickats vidare, efter avdrag för provision, till Gardera. Jag menar att skadebeloppet är i vart fall 7,4 miljoner kronor, säger han.

En annan del handlar om renoveringen av en privat villa i Bohuslän. Den tillhör en tidigare chef inom division Banteknik, som ingår i ett av Spårvägens dotterbolag. Den 35-åriga kvinnan har, påstår åklagaren, varit i maskopi med en annan före detta mellanchef inom Spårvägen, en 42 årig man, i ett bedrägeri på omkring 1,2 miljoner kronor. Med kringutgifter höjs beloppet ytterligare.

[…]

– Det är bedrägerier i flera led, säger Anders Berndtson-Sandell. Det kan ha varit så att man har fått ut byggmaterial som har fakturerats hos Veidekke. Byggmaterialet har sedan sålts vidare eller använts, och för att dölja kostnaden i Veidekke har man vidarefakturerat till Spårvägen. Då har kostnaden i Veidekke försvunnit genom att Spårvägen har betalt ut en osann faktura till Veidekke för detta. Spårvägen har använts för att dölja kostnaderna.

Alla inblandade nekar till brott. Rättegången är planerad att hålla på i 34 dagar under våren och beräknas vara slutförd den 5 juni. 10 personer är åtalade för bland annat grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman. Det hela är ett ganska tydligt exempel på hur det kan gå till i den värld av överenskommelser utanför protokollet, snabba beslut, kompisaffärer osv som brukar kallas Göteborgsandan.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Stor fiffelrättegång i Göteborg”

  1. Och fifflet slutar inte med detta. Jag satt och lyssnade bland åhörarna idag. Det jag slogs av var att Spårvägen biträds av 4 advokater från stora byråer. Dessa advokater kunde inte svara på några frågor om hur de räknat på yrkade ersättningar. Ändå kräver de redan nu ersättning med över en halv miljon. Vidare tänker dessa advokater tydligen sitta med under hela huvudförhandlingen helt i onödan eftersom de inte har biträtt åtalet och inte heller åberopar annat än det som redan anförts av åklagaren. Sålunda kommer advokaterna att pumpa ut miljontals kronor från Spårvägen, belopp som domstolen aldrig i h-e kommer att tillerkänna Spårvägen pga oskäligheten. Detta är en ny blåsning, fast denna gång från Spårvägens egna advokater som har hittat en lämplig mjölkko.

Kommentarer är stängda.