Skottlossningen vid Örgrytemotet och BMW-ligan

De tre män som polisen stoppade vid Örgrytemotet i Göteborg natten till igår var tre män som är kända av polisen sen tidigare som inblandade i grova brottsdåd. En av dem ingick i den så kallade BMW-ligan som gjorde en rad smash and grab-kupper mot butiker. I ligan fanns även kopplingar till Bandidos MC och X-team.

De tre männen uppger att polisen sköt mot dem direkt. Polisen uppger att han kände sig hotad, men det gör poliser alltid när de har skjutit. Det betyder faktiskt inte att det var så. Inte heller kan man vara säker på att de inte var hotfulla bara för att de tre från kriminella sammanhang välkända personerna hävdar att dinget hot föregick polisens skott mot dem.

Anledningen till att de stoppades var att tillslaget mot dem ingick i en större utredning om grov brottslighet. Tidigare har personer som tidigare ingått i BMW-ligan pekats ut som ansvariga för en rad smash- and grabattacker mot lyxiga butiker i Göteborg med omnejd:

I höst har ett stort antal inbrott mot etablerade företagare gäckat polisen i Västra Götaland.
Den senaste kuppen gjordes natten till i måndags mot den exklusiva vintersportbutiken The North Face vid Arkaden i ­Göteborgs city. Rutan krossades och dyra märkeskläder stals.
– Vi har ännu inte hunnit räkna ut vilket värde det stulna har, säger butikschefen till GT.
När klädföretaget Jens K och United fashion i centrala Göteborg drabbades av inbrott i sina butiker före jul märkte poliser i yttre tjänst ett nytt samband.

Medlemmar i det så kallade ”Backagänget” gick plötsligt runt i dyra märkesjackor – av samma märke som stulits vid ett av inbrotten.
– Men det handlar i så fall knappast om att det du kallar Backagänget genomfört stölder organiserat som grupp. Snarare rör sig personer från dessa kretsar i sammanhang med andra tjuvar som specialiserar sig på inbrott av den här typen, säger Paavo Honkavaara.

[…]

Nu pekas även medlemmar ur ”BMW-ligan” – som terroriserade Göteborgsområdet för drygt tio år sedan – ut för delaktighet stöldvågen:
– ”BMW-ligan” finns ju kvar och medlemmar där har kommit ut ur fängelset. Personer kring den kretsen kan rekrytera nya och yngre kriminella för att vara med på eller genomföra grova stölder åt dem. Där kan man även tänka sig att vissa ­speciellt lämpliga bilar hyrs eller lånas ut mot procent på vinsten. Det kan förklara varför vittnen sett samma typ av bilar vid olika stölder, säger Paavo Honkavaara.

En del personer i det så kallade Backagänget har ju tidigare varit medlemmar i X-team eller rört sig kring Bandidos och X-team. et innebär ju sannolikt att det kan finnas en koppling mellan den så kallade BMW-ligan och Backagänget också. Männen som stoppades av polisen har anmälts för ringa narkotikabrott och föraren misstänks också för drograttfylla.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements