Imamer med tveksam inställning till lagen

Uppdrag Granskning har låtit undersöka svenska moskéers inställning i familje- och jämställdhetsfrågor. Med dold kamera och hemliga telefoninspelningar vände sig kvinnor till imamer och familjerådgivare i tio olika moskéer för att fråga om råd kring månggifte, misshandel och sex utan samtyckte. Imamerna och familjerådgivarna gav mycket patriarkala svar och dessutom i flera fall lagstridiga svar:

Moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm anses som Sveriges kanske mest ansedda och välbesökta moské.

[…]

När Uppdrag gransknings medarbetare med dold kamera ställer sina frågor till moskéns familjerådgivare svarar han, att en man har rätt att gifta sig med fyra kvinnor, under förutsättning att han behandlar dem rättvist.

Han säger också att hon inte får neka sin man sex, inte ens då hennes man slagit henne och gift sig med ytterligare en kvinna.

Och han avråder henne från att kontakta polis.

– Om man ringer polisen kan det bli lite svårt. Vet du varför? Polisen kommer att ta honom till häktet, säger imamen.

Problem ska lösas inom familjen

I bara två av de tio moskéerna får kvinnorna till svar att de ska gå till polis. Två överlåter till kvinnan att avgöra själv. De andra sex moskéerna avråder och säger att problemen helst ska lösas inom familjen.

I en moské i Malmö förringas till och med slagen som kvinnan berättar om. Mannen som kvinnorna talar med visar på sin egen arm hur det är okej att slå, till en viss gräns.

– Du ska aldrig, aldrig, aldrig tänka att du ska gå till polisen, säger han.

I nio av moskéerna fick Uppdrag gransknings medarbetare veta att Koranen – under vissa förutsättningar – ger en man rätt att gifta sig med flera kvinnor.

Ska ha sex mot sin vilja

I sex av moskéerna slår företrädarna, inför dold kamera, fast att en muslimsk kvinnan enligt Koranen är skyldig att ha sex – även mot sin vilja.

Mohammad Fazlhashemi, professor i idéhistoria och själv troende muslim, anser att svaren kvinnorna får är ett uttryck för en patriarkal tradition.

– Relationer mellan kvinnor och män ska inte styras av det här helt enkelt, säger han.

Att koranen ger tillåtelse till månggifte vet vi. Det är inget uppseendeväckande med att imamerna uppger det. Det är inte att uppmana till lagbrott eller nåt fel att informera om det. Men det spelar ju ingen roll vad koranen säger i frågan. I Sverige är det inte tillåtet med månggifte. Däremot kan en man naturligtvis i juridisk bemärkelse vara gift med en kvinna och ha tre älskarinnor utan att det är olagligt. Per Albin Hansson, Sverige så kallade landsfader hade ju familj med två kvinnor, sin fru och en annan kvinna, samtidigt och dessutom en älskarinna han inte hade barn med. Så en man kan vara muslimskt gift med fyra utan problem.

En kvinna kan dock inte enligt koranen var gift med 4 män, inte heller enligt svensk lag men kan naturligtvis ha flera män som sambor eller älskare om hon vill. Koranen är därvidlag ojämställd och patriarkal men inte den svenska lagen.

Vad det gäller misshandel och sex utan samtycke så är ju imamernas svar i de flesta fall en uppmaning till att acceptera övergrepp och olagligheter. Sådant ska polisanmälas. Endast två moskéers imamer och familjerådgivare gav rådet att kvinnan absolut skulle polisanmäla misshandel. Vi har tidigare sett lika tveksamma svar från en moderat riksdagsledamot så det är inte något unikt med imamernas och familjerådgivarnas svar när vi talar om dessa konservativa miljöer som moskéer ofta och moderaterna nästan alltid utgör.

Efter att styrelsen för Islamiska förbundet Stockholm sett inslaget med imamen (rättelse: ska egentligen vara familjerådgivare och inte imam) från moskén valde de att omedelbart stänga av honom från sitt arbete samt starta en utredning.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

PS. Rättelser. Efter att jag förstått att endast en av de intervjuade männen var imam så har jag ändrat i inlägget något. Där det tidigare stod imamer står nu imamer och familjerådgivare etc.

Advertisements
 • Gerd_P

  ”Och han avråder henne från att kontakta polis.
  – Om man ringer polisen kan det bli lite svårt. Vet du varför? Polisen kommer att ta honom till häktet, säger imamen.”

  Just detta vore väl inte så farligt, men sen körde Imamen fram det värsta av hot -”Om du går till polisen så kan de ta barnen!” drog han till med.

  Ingen tar barnen från en kvinna för att hennes man misshandlar henne, inte i det här landet. Det är bara en fruktansvärd lögn för att skrämma henne till underkastelse.

  ”Mannen ska göra jämlikhet för kvinnorna. Om en man lägger sig med en fru en kväll så måste han lägga sig med den andra frun också den kvällen så det blir jämlikhet”.
  Så långt sträckte sej den jämlikhetstanken.

  Mohammad Fazlhashemi, professor i idéhistoria, menade att det bara är
  en ytterst liten del av muslimerna i Sverige som verkligen tycker som
  dom här imamerna.

  Kusligt då att dom här efterblivna gubbarna får agera som rådgivare. Kusligt.

 • Nu är det i och för sig fel i programmet och därmed också i din text. Det var endast en av de intervjuade som var imam, han ifrån Göteborg. I samtliga andra fall var det inte imamerna i moskén de intervjuade utan rådgivare. Varken de i Uppsala, Malmö, Örebro eller Stockholm var imamer.

  På så vis blev programmet missvisande. Fortfarande allvarligt att männen fick fungera som rådgivare dock Fast just gällande månggiftet kan kritiken också riktas mot RFSL, Centerns och Miljöpartiets ungdomsorganisationer som om jag minns rätt också anser det bör vara lagligt.

  • Jag ser inte problem med månggifte rent principiellt. Rent praktiskt och legalt finns det dock många problem och rent jämlikhetsmässigt också många problem i dagens samhälle. Men i ett jämlikt och jämställt samhälle och med samma rättigheter för kvinnor som för män bör det inte vara ett problem. I praktiken kan det ju dessutom förekomma ändå som exemplet Per-Albin Hansson visar.

   Så mycket fel i min text är det inte. Jag skriver Familjerådgivare på ett ställe och bara imamer på ett annat. Patriarkala idioter är de ändå.

   • Tänkte närmast på rubriken. Men som sagt, idioter är de ändå och man får hoppas de blir av med sina positioner.

    • Jag har gjort rättelser i inlägget (det kändes bättre så), men låter rubriken stå. Idioter är de som du säger.

 • Pingback: Islam i Sverige | PlusEtt Bloggen()

 • thove

  Man måste komma ihåg att detta är enskilda personers uttalanden, även om det är obehagligt många imamer som står bakom kvinnoförnedrande åsikter. Jag tror inte att det är islams fel i sig, bara feltolkningar… Tror du att det är religionens fel? Jag gjorde en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-1733/tycker-du-att-islam-har-en-fornedrande-kvinnosyn 

 • Det var inte många imamer, det var en imam. De andra var rådgivare utan religiös utbildning. Där kan vi se hur Uppdrag gransknings felaktigheter fortsätter att sprida sig…

  • thove

   Okej! Tack för informationen, då var det jag som missuppfattade det i inslaget. 

 • Pingback: Är det i konflikt att följa islam och samtidigt vara del av det svenska samhället? | Svensson()