Destruktivt beteende i Bergsjön

I går kväll kastade ungdomar sten på en stillastående spårvagn vid Komettorget i Bergsjön. Föraren  chockades och fick tas ur tjänst, fönstren i framdörren gick sönder.  När ungdomar kastar sten mot polisen går det att förstå, när ungdomar kastar sten mot brandkåren går det att inse att det handlar om samma sak som när de kastar sten mot polisen. Det är ett agerande som inte är försvarbart, men som går att förstå.

Stenkastandet mot myndighetspersoner eller representanter för makten i samhället leder dock inte till förändringar och förbättringar i förorten eller för förbättringar för ungdomar i förorten. Det är det naturligtvis ingen som tänker heller utan man är mest frustrerad och förbannad och att kasta sten eller bränna bilar innebär att man kan få utlopp för en del av denna frustration och ilska. Polisen kan säkert många gånger ha betett sig illa och agerat onödigt våldsamt och oövertänkt. Något som då skapat en stark ovilja mot polisen. Men polisen stör också sådant som knarklangning och det skapar också en ilska mot polisen. Knappast lika legitim som när folk blir förbannade över övergrepp från polisens sida.

Men det vore bättre om ungdomar använde den energin på andra sätt. Genom att organisera sig kan man driva igenom förbättringar och förändringar. Det har ungdomar och vuxna i olika delar av Göteborg också gjort. Exempelvis i en annan del av Bergsjön, i Högsbohöjd och Biskopsgården. I Hammarkullen finns en välfungerande fritidsgård och andra aktiviteter som gör att många ungdomar är engagerade och aktiva med arbete för att göra det bättre. Så det finns andra sätt att agera på än att vara destruktiv och ge sig på sådant, spårvagnar, bussar, ambulanser, brandbilar och poliser som folk i förorten faktiskt behöver.

Ungdomarna som är misstänkta för att ha misshandlat en man på Kortedala Torg har samtidigt som händelsen på Komettorget i Bergsjön (lite längre ut längs med spårvagnslinjen) ägt rum, släppts fria. Det känns inte riktigt bra, även om man naturligtvis inte bör vara häktad eller inspärrad hur länge som helst i väntan på rättegång. Signalvärdet i att det är frisläppta är klart dåligt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements