Den svenska ungdomsarbetslösheten är 20%

Därför att Sverige följer de normer som gjort upp inom EU om internationell jämförbarhet. Om Finland och andra länder som inte följer överenskomna regler för statistiken så skulle dessa länder ha en högre ungdomsarbetslöshet och Sverige ha en bättre position i jämförande studier. Samma resultat får man förstås om Sverige i likhet med många andra länder inte följde de överenskommelser som gjorts om hur statistiken ska föras. Samtidigt tycker jag förstås att en som går i nian inte ska räknas som arbetslös. Men den moderata arbetsmarknadsministern Hillevi Engström verkar vara av åsikten att alla borde göra som Sverige. Då är ungdomsarbetslösheten cirka 20%.

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är dessutom påverkad av att många svenska ungdomar arbetar i andra länder, främst Norge, där 5% av de svenska ungdomarna arbetar. Ytterligare 5% arbetar förmodligen i andra städer i världen, som Köpenhamn, London och New York för att nämna några där många svenska ungdomar arbetar.

Så det är helt klart stora problem med att få arbete för ungdomar i Sverige. Oavsett om vi anser att ungdomsarbetslösheten (beroende på olika statistiska definitioner) är 10%, 20% eller 30%. Hur många av de 200 000 (2,3% av den totala arbetsföra befolkningen är den uppgift jag har, det är ungefär 200 000 personer) i Sverige som helt lever utanför systemet (utan jobb, inga studier, inga bidrag, inga försäkringspengar) som är ungdomar är okänt för mig, men sannolikt är det en stor del. De räknas inte som arbetslösa i statistiken.

Att låtsas som om ungdomsarbetslösheten inte är ett problem genom att manipulera med kriterierna för vem som räknas som arbetslös som DN gör är inte seriöst och meningsfullt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Den svenska ungdomsarbetslösheten är 20%”

  1. Vad menar du med det du skriver om svenska ungdomar som jobbar i andra länder? Om dom nu har ett jobb, vilket land det nu än må vara, så kan man väl inte räkna dom som arbetslösa i Sverige?

    1. Det gör jag ju inte heller. men om det inte var så att Norge och Danmark hade haft gott om jobb så hade ungdomsarbetslösheten varit ännu högre. Jobben i andra länder är inget som beror på politiken I Sverige och vill man kritisera politiken i Sverige måste man ju räkna som om de jobben inte fanns. Dvs alla borde kunna få jobb hemma, men det kan man inte så man får åka till Oslo och Köpenhamn istället. Delvis på grund av en usel jobbpolitik i Sverige.

  2. Pingback: PlusEtt Bloggen

Kommentarer inaktiverade.