Åtal mot två flitiga bröder till tjuvar

På måndag väcks det åtal mot två bröder från Göteborg för ett rekordstort antal bostadsinbrott, 85 stycken runt omkring i södra Sverige. Kammaråklagare Maria Thorell att hon kan bevisa att bröderna begått de 85 bostadsinbrotten som åtalet gäller mellan oktober 2010 och februari i år och i 25 olika orter från Norrköping i öster och norr till Stenungsund i väster och Ängelholm i söder.

De två männen har smält ner de smycken de stulit till guldtackor och därför är en mängd inbrott svåra att åtala för. Åklagaren anser dock att de förmodligen har begått minst dubbelt så många inbrott som de nu åtalas för. De stölder de åtalas för är sådana där man hitta smycken hos de två bröderna som kan knytas till ett inbrott.

Polisen kom de två stortjuvarna på spåren genom en tillfällighet när de greps på bar gärning vid ett inbrott i Gånghester utanför Borås. Den ene av bröderna försökte vid det tillfället spreja poliserna med pepparsprej och är därför också misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

De misstänkta har inte varit samarbetsvilliga och har under utredningens gång inte svarat på många frågor. I allmänhet har de bara svarat att de inte har någon kommentar. De är inte kända för brottslighet sen tidigare och har haft arbete i stort sett hela tiden de bott i Sverige. De kom hit i övre tonåren. De är bosatta centralt i Göteborg. Det handlar alltså om två ganska otypiska brottslingar.

Bostadsinbrott är brott som är svåra att lösa. Därför klaras enbart 4% av all anmälda bostadsinbrott upp. Men de som begått brotten grips ofta förr eller senare ändå, men då för andra brott som de döms för utan att man kan koppla dem till specifika bostadsinbrott.  Antalet anmälda bostadsinbrott har över en tioårsperiod ökat.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements