Död 17-åring i Skärholmen – sannolikt självmord

En 17-årig flicka hittades hängd i en skogsdunge invid Västerholmsskolan i Skärholmen i sydvästra Stockholm igår. Inget i samband med kroppen och hängningen tyder på att det är något annat än självmord (som ju är mycket vanligare än mord) och polisen har inga starka misstankar om att det är mord. Anledningen till att man öppnat en mordutredning kring fallet är att flickan tidigare misshandlats av en anhörig:

Polisen trodde först att det rörde sig om ett självmord, men ändrade sedan sin teori till att det kunde röra sig om ett mord.

–?Vi har inga starka misstankar om att det är ett mord, men för att vara säkra på att det inte är ett självmord måste vi starta en utredning. Då blir brottsrubriceringen mord i detta fall, säger Jonas Hilding.

En orsak till polisens misstankar är en tidigare dom för misshandel som en anhörig har begått mot 17-åringen. Personen åtalades för cirka ett år sedan för flera fall av grov misshandel och grov fridskränkning mot henne.

Innan rättegången tog flickan tillbaka anklagelserna trots att hon i polisförhör uppgett att det rörde sig om upprepad misshandel och att skadorna fanns dokumenterade.
Tingsrätten dömde den anhöriga till villkorlig dom för några örfilar, men friade på övriga åtalspunkter.

Sannolikt handlar det väl inte om mord, men däremot kan den anhöriges behandling av flickan naturligtvis ha lett fram till ett självmord. Om det i slutändan visar sig vara ett självmord blir det ytterligare ett av all de fall som i statistiken räknas som ett anmält mord men som inte är ett verkligt mord. Det är sådant som ger den underliga situationen att antalet anmälda mord är tre gånger så många som antalet verkliga mord (cirka 90 stycken per år) i Sverige. Antalet självmord på ett år är omkring 1 400 -1500.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements