Morden, dödsfallen och skottlossningarna duggar tätt i Göteborg

Igår hittades en 56-årig man död i en lägenhet i Mölndal. Mannen var  mördad. Troligen för ett bra tag sen. En annan död man hittades i Mölndalsån. I det fallet misstänks inget mord i nuläget. Det har de senaste dagarna varit skottlossning i Biskopsgården och Kortedala. Sent igår kväll hittades en död man i Kviberg. I det fallet kan brott inte uteslutas säger polisen, men också svårt att säga då mannen sannolikt varit död en tid så i nuläget föreligger inga brottsmisstankar. Nyligen hade vi allt stöket kring Sahlgrenska. Under natten till idag mördades en man på Önskevädersgatan i Biskopsgården. Mannen som var ung, född 1989 eller 1988, var sen tidigare känd av polisen så det är uppenbart att det handlar om ett gangstermord. Enligt vissa uppgifter handlar det om en man som levt under skyddad identitet. Det betyder kanske att han hoppat av nåt gäng och dessutom pratat med polisen. I vilket fall som helst så tycks han ha levt under hot. Två personer har anhållits som misstänkta för mordet.

När Malmö hade haft ett par mord på raken i slutet av hösten förra året så blev det ett fasligt liv i media om Malmö som gangsterstaden, Malmö som våldets stad osv. Uppgifter som inte på nåt sätt var korrekt. Malmö är och var inte våldsammare än de andra storstäderna. Över tid är det snarast Göteborg som är lite våldsammare, men det handlar om små skillnader. Men nu när Göteborg drabbats en en liten våldsvåg med upprepade skottlossningar och ett par mord så är det inga hemska katastrofrubriker. Fundera en stund på varför det är så. Min uppfattning är klar. Det finns en slags inbyggd rasism, omedveten rasism i media. Malmö har mycket större andel invandrare än Göteborg och morden sker i det välkända och media ökända Rosengård, med mycket hög andel invandrare och barn till invandrare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

6 Replies to “Morden, dödsfallen och skottlossningarna duggar tätt i Göteborg”

  1. Det är en intressant diskrepans du uppmärksammar! Men jag tycker du gör det lite enkelt för dig. Malmö kommun har 30% utrikes födda, Göteborgs kommun 23%. Det är i båda fallen betydligt över riksgenomsnittet. Dessutom vet de flesta att det även i Göteborg finns områden med mycket hög andel invandrare. Och alla morden i Malmö skedde ju inte heller i Rosengård.

  2. 10% är ganska mycket speciellt som Göteborgs överlägset största invandrargrupp är finnar. I Malmö är finnar inte lika dominerande.

    Göteborg har stadsdelar med högre andel invandrare än Rosengård. Hjällbo (väster om spårvägen) och Gårdsten (så länge vi håller oss i hyreshusen).

    Men det är inte bara verkligheten (journalister har inte koll på sånt som hur stor andel invandrare det egentligen finns) utan hur man upplever och ser på en stad som präglar rapporteringen. Malmö ses som en stad med stor andel invandrare och med hög arbetslöshet. Göteborg är en stad med goa gubbar och gummor. I verkligheten är Gbg den våldsammare staden.

Kommentarer är stängda.