Sveriges två största livsmedelsbutiker finns i Strömstad – norsk invasion

I Nordby köpcenter i Strömstads kommun finns Sverige i särklass största matvarubutiker enligt Göteborgs-Posten. Bägge har dessutom samma ägare, Grensemat i Nordby som ägs av norska och svenska konsumentkooperationen tillsammans. Tillsammans omsatte de 1,6 miljarder förra året.  Den tredje största svenska matbutiken är ICA maxi i Haninge. Totalt sett omsätter köpcentrat i Nordby 3,5 miljarder, det är ungefär lika mycket som Nordstan i Göteborg. 7 miljoner människor besöker Nordby varje år. Nordby är både vad det gäller omsättning och besökarantal större än Ullared. Nordby Shoppingcenter ägs av svenska Orvelin (45%) och av den norske fastighets- och hotellkungen Olav Thon (55%). Petter Stordalen må vara stor i Sverige, men han är inte hotellkung i Norge.

Anledningen till Nordbys stora försäljning och besökarantal är förstås norrmännen som i stor mängder kommer över gränsen till Sverige för att handla. Inte bara handla för resten, en tredjedel av alla sommarhus i Strömstads kommun ägs av personer från vårt västra grannland och nästan likadant är det i Tanums kommun. Även långs söderut som i Uddevalla och Lysekils kommuner är norrmän ägare av många sommarhus och ett märkbart inslag i skärgårdsorternas sommarbefolkning och bland de tillfälliga besökarna liksom även på Torps köpcentrum utanför Uddevalla.

Allt fler norska företag etablerar sig i Västsverige och om norrmännen gör slag i saken och bygger snabbjärnväg mellan Oslo och Göteborg så blir det bara två timmars åkväg. Redan nu arbetar omkring 100 000 svenskar i Norge, varav cirka 80 000 i Oslo. Med kortare restider kommer det att bli än fler. Svenskar är alltså ett markant inslag i Oslo och Östfold likaväl som norrmän är det i norra Bohuslän, såväl i Halden och Fredriksstad som Oslo.

De största norska företagen i Sverige är de livsmedelsföretag som ägs av Orkla Industrier som ju också äger aluminiumföretaget Sapa. Orkla Industrier ägs i sin tur av familjen Hagen. Genom att Stein Erik Hagen är gift med Mille-Marie Treschow så är familjen också en av Norges största markägare och har släktingar som är stora markägare i Sverige och Danmark. Som företag är inte speciellt stora i Västsverige (emd undantag av Orklaägda Göteborgs Kex i Kungälv och Abba i Kungshamn). Istället är det kanske norskägda butiker som märks mest, exempelvis Pressbyrån, 7-Eleven (båda ägda av Reitan-Narvesen, familjen Reitan), Dressman, Cubus och BikBok.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Sveriges två största livsmedelsbutiker finns i Strömstad – norsk invasion”

Kommentarer inaktiverade.