Socialistiska Partiet kan fördubblas i val

SPDå menar jag förstås inte det svenska Socialistiska Partiet som jag är medlem i utan jag pratar om det nederländska partiet med samma namn. Det är i så fall på väg att bli det tredje vänsterpartiet i Europa som går kraftigt framåt i samband med val. De andra partierna är danska Enhedslisten och grekiska Syriza. Alla tre partierna har några saker gemensamt.

Det första är de främst pratar om ekonomiska och sociala frågor, klassfrågor när det gäller det utåtriktade och propagandan. Tonvikten är på klass, inte identitet, på ekonomi och inte på livsstil. Det andra är att partierna tillåter dubbelorganisering på ett eller annat sätt. Inget av detta gäller det föga framgångsrika svenska Vänsterpartiet. Något som de senare kanske borde fundera lite mer på.

Men åter till det nederländska Socialistiska Partiet. Enligt opinionsundersökningar i Nederländerna inför valet som ska äga rum kommande onsdag så kan partiet bli det största partiet i det nederländska parlamentets andra kammare. Sannolikt blir dock partiet inte största utan näst störst eller tredjen störst. Det mesta tyder på att man fördubblar andelen röster och antalet mandat. Från cirka 9% till cirka 18%. Från 15 mandat till nästan 30 mandat.

Inom det nederländska Socialistiska Partiet arbetar svenska Socialistiska Partiets nederländska kamrater i organisationen SAP. En av dem, Leo de Kleijn, kan hamna i det nederländska parlamentets andra kammare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Socialistiska Partiet kan fördubblas i val”

Kommentarer inaktiverade.