Drönare – kontraproduktiva mördarmaskiner

Förarlösa flygplan, så kallade drönare, används flitigt av USA i Pakistan och i konflikten i Afghanistan. USA hävdar att drönarna slår till med perfekt precision. Vilket förstås är en total lögn. En stor del av de som dödas i drönarattacker är helt oskyldiga civila:

– Det har sagts att drönare agerar med kirurgisk precision, men det stämmer inte med den bild vi fått efter ett stort antal intervjuer med människor från dessa gränsprovinser till Afghanistan. Det är mängder av civila offer, även kvinnor och barn, säger James Cavallero.

Totalt har det i Pakistan utförts minst 340 attacker med förarlösa plan och studien har dokumenterat 884 civila offer, därav 176 barn. James Cavallero hävdar att det inte bara handlar om döda och sårade utan att det i drönarnas spår följer svåra psykologiska problem.

Drönarattacker blir därmed mycket ineffektiva och skapar aversion mot landet som skickat de förarlösa planen för att bomba civila:

James Cavallero talar också om att dessa drönarattacker på flera sätt är kontraproduktiva och hänvisar förutom egna intervjuer till en artikel i The New York Times som kallade drönarattackerna för ”USA:s nya Guantánamo”. De skapar ett hat bland befolkningen som är en perfekt jordmån för terrornätverk som al-Qaida att värva nya sympatisörer och självmordsbombare.

I en intervju med SvD tidigare i år berättade Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, om intensiva debatter i forskningskretsar under de senaste två, tre åren kring utnyttjandet av obemannade flygfarkoster med missiler och bomber som last. En opinionsundersökning visade att 74 procent av befolkningen i Pakistan ser USA som ”en fiende”.

Attackerna med hjälp av de förarlösa flygplanen orsakar alltså att folk vänder sig mot den som använder dem. De är ineffektiva då de sällan träffar det mål som är tänkt och istället ofta dödar oskyldiga civila. Även om de träffar målet dödar de ofta oskyldiga civila också. Drönarna är alltså ineffektiva, kontraproduktiva och orsakar ett onödigt lidande för oskyldiga civila människor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements