Tintin i Mörkrets hjärta

Boknytt
Ett mord i Kongo
Morten A. Strøksnes
Leopard Förlag

Tintin i Mörkrets hjärta

En journalist åker till Kongo där han bland annat umgås med afrikaner, tampas med afrikanska skurkar och umgås med fängslade brottslingar. När han umgås med afrikanerna får han en mängd problem av olika slag. Kongo är fyllt med människor som inte gör annat än att försöka blåsa, lura vår journalist. Alla är korrupta, mutbara och lata. Samhället är i ett stabilt förfall som pågått sen Belgien lämnade landet 1960.

Det känns som en rätt så stereotyp framställning av Kongo och dess invånare. Som en modern variant av Tintin i Kongo.  I detta fall skrivet i första person av en norsk journalist som faktiskt inte lyckas förstå Kongo. Det är i alla fall vad han förmedlar i boken. En bild av ett exotiskt, brutalt, korrupt land där det inte går att leva om man är vit. Och är man vit så måste man betala, muta allt och alla. Den vite mannen har pengarna men när han ger dem till den svarte mannen så slösas pengarna bort på nyttigheter och landet utvecklas inte. Morten i Kongo.

I boken framgår att landet skakats av inbördeskrig och regerats av diktatorer sen det blev fritt 1960 men man får egentligen ingen förklaring till att och varför det är på det viset. Det förblir oförklarat, märkligt, mörkt, exotiskt. Afrikas mörka hjärta är just mörkt och det är inget som den vite mannen, och absolut inget som den svarte mannen kan gör nått åt. Den vite för att han inte förstås och den svaret för att han inte vill. Män handlar det om förstås. Kvinnorna flimrar enbart förbi som bifigurer. Tar hand om barnen och skäller på sina odugliga män som helst super upp de pengar de får istället för att laga bostaden eller göra nån annan investering för framtiden.

Anledningen till att Morten Strøksnes åker till Kongo är att han vill få klarhet i om två för mord åtalade (och numera dömda) norrmän faktiskt begått nåt mord. Det handlar om Joshua French och Tjostolv Moland som under Strøksnes vistelse i Kongo dömdes i en bisarr rättegång där ingenting gick rätt till. Rättvisa handlar det i alla fall inte om och skuldfrågan utreds inte överhuvudtaget utan tas redan från början som självklar. Det mörka Afrika saknar logik och rättssäkerhet. Så mycket är klart. Mörkrets hjärta.  Det är klaustrofobiskt, ingenting är som det ser ut att vara. Det är märkligt, bisarrt, lite samma stämning som i Apocalypse Now.  Det är spännande, men stereotypt på nåt underligt sätt. Det är läskigt, utan klarhet. Det är förvirrat. Det är militärer istället för stamhövdingar som i Tintin.

Morten Strøksnes anställer en lokal förmåga för att klara av att hantera det kongolesiska samhället. Precis vad Tintin också gör när han är i Kongo. Det är skurkar som förföljer honom (kanske?). Som i Tintin. Det handlar kanske om diamanter, precis som i Tintin. Men skurkarna är svarta, inte vita som i Tintin.

Är då French och Moland skyldiga till mord? Jag vill inte avslöja vad Strøksnes hittar och vad han kommer fram till. Men de framstår som ett par inte helt osympatiska personer. Ni får läsa boken. Den är läsvärd, men den ger absolut inget hopp. Det är ingen rasistisk bok, men det är en bok om hopplöshet. Kongo är och förblir det grymma land i vilket Kurtz verkade i romanen Mörkrets hjärta. Det grymma och obegripliga land som Joseph Conrad beskrev. Mer än 100 år senare är det enligt Strøksnes samma sak, bara aktörerna har bytts ut.

Läs mer: DB1, 2FUF, NRK1, 2, 3MND, Jegleser, Kulturguffen, AP, DN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16SVD1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13GP1, 2, 3, 4, 5, 6, HD1, 2, 3, 4, 5, 6, Bronett, Lindqvist, NM, AB1, 2, 3, 4, 5, 6,

Intressant?

Andra bloggar om: , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements